Doorgaan naar hoofdcontent

Verandering via kleine stapjes :

Ja, ik kan...
Emotioneel wisselgeld
Als je zegt dat je iets niet kunt

Iedereen heeft belemmerende overtuigingen. Ze beperken ons. Ze voorkomen dat we bepaalde dingen doen, zeggen of denken. En dit komt de kwaliteit van ons leven niet ten goede.

Belemmerende overtuigingen kunnen over onszelf gaan, maar ook over anderen.hieronder een aantal voorbeelden:


Ik ben of ik ben juist niet...
 
Wij verbinden wie we zijn vaak met wat we doen.
Veel coaches denken dat ze slecht zijn in het verkopen van hun diensten. Ik ben geen verkoper, hoor je ze dan zeggen. Een andere is bijvoorbeeld: ik ben het niet waard, dus waarom zou ik moeite doen?

Ik kan het niet...
 
Als iemand denkt dat hij iets niet kan, dan zal hij of zij ook niet snel een poging wagen om dit te verbeteren door bijvoorbeeld een cursus te volgen.
We denken daarmee dat iedereen een pakketje meegekregen heeft en dat je het daar maar mee moet doen. De overtuiging ‘Ik kan het niet’ belemmert daarmee voortgang.

Ik moet...
 
Heel veel gedrag is bepaald door de waan van alledag.
Hierdoor hebben we allemaal regeltjes. Sommigen zijn natuurlijk goed, maar er zijn ook regels die we onszelf opleggen.

Anderen zijn/doen...
 
We hebben niet alleen overtuigingen over onszelf, maar ook over anderen.
Ook deze kunnen ons verhinderen om te doen wat we willen. Als we denken dat anderen iets niet kunnen, gaan we ze niet vragen. Als we denken dat anderen egoïstisch zijn, gaan we ze ook niet vragen.  Hoe weten we dat zeker? Vaak niet, maar we denken het te weten...

Hoe komt het toch dat we die belemmerende overtuigingen hebben?
 
De meesten komen voort uit onze ervaringen uit het verleden
. We doen iets (of niet) en dat geeft een reactie. Hierdoor trekken we conclusies. Sommigen zijn goed (zo weet ik uit eigen ervaring dat je voorzichtig moet zijn met de verwarmingsspiralen van een Ikea oven) maar anderen zijn belemmerend.

Vooral de ervaringen die we als kind opgedaan hebben kunnen vaak voorzien zijn van verkeerde ladingen. Wat we ‘geleerd’ hebben van ouders, leraren en vriendjes kan echter ook verkeerd zijn. "Doe dat maar niet, Fred, want dat kan verkeerd gaan..."

Logisch nadenken...
 
We denken wel dat we logisch nadenken, maar is dat wel zo?
Vaak baseren we uitkomsten op veronderstellingen die niet helemaal compleet zijn. Sterker nog. ik heb tijdens mijn MBA juist geleerd dat het de kunst is om beslissingen te nemen met onvoldoende data. In werkelijkheid zijn die beslissingen niet op feiten, maar op veronderstellingen, hoop en angst gebaseerd.

Het is ook ergens wel fijn om belemmerende overtuigingen te hebben en ze te handhaven. Het is veilig. Je hoeft iets niet te doen. Het is een mooi excuus om falen te voorkomen.

Vaak is dan de angst voor het onbekende groter dan de beloning van het proberen.Stel dat het niet lukt, dan krijgen we misschien wel spijt, pijn, kritiek, afwijzing over ons heen. Dit alles is gebaseerd op angst. Maar wat als het wel lukt?

Sommige overtuigingen zijn goed. "Ik moet niet met 100 km per uur de bocht bij Bergen op Zoom door, want anders loopt het niet goed af". Andere overtuigingen belemmeren ons echter in te worden wie we echt (willen) zijn.

Het uitvinden van welke overtuigingen belemmerend zijn, is volgens mij de eerste stap om los te komen van je angst(en). Dus deze week vraag ik je om na te denken welke belemmerende overtuigingen jij allemaal hebt...

Herkenbaar? Eens of oneens? Deel je mening op mijn blog (mijn reactie terug) of bij de snel groeiende Out of your Box groep op LinkedIn (reacties van anderen). Laten we van elkaar leren!


bron : "Door Dr. Fred Krautwurst van Out of your Box.
            Wil je tips over meer klanten en meer omzet in minder tijd?
            Ga dan naar www.outofyourbox.nl en ontvang het gratis E-boek.

             


Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van