Doorgaan naar hoofdcontent

5 vragen over... sporten met diabetes


Houd je bloedglucosewaarden in de gaten
Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond. 
Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten? 

1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt?
"Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties. Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren. Doe dat in overleg met je behandeld arts.

Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten, zodat je hypo’s voorkomt."

2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam?
"Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten, ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 neemt af. Bewegen kan de insulinegevoeligheid verhogen, waardoor diabetici minder insuline en antidiabetica nodig hebben."


3. Wat moet je eten?
"Vooral bij type 1 diabetes moet je voldoende koolhydraten eten. Zo beperk je de daling van de bloedsuikerspiegel door de inspanning en de snellere beschikbaarheid van insuline. Ook is het mogelijk de insulinedosering te verlagen. Meet je 
bloedglucosewaarden en neem druivensuiker mee als je lang gaat sporten."

4. Hoe komt het dat je soms een hypo krijgt?
"Als je aan het sporten bent, daalt bij mensen met type 1 diabetes de bloedglucosewaarde soms snel. Of dat gebeurt, hangt af van hoeveel insuline je gebruikt, je voeding en de duur en intensiteit van de activiteiten. Het is daarom belangrijk om rond het sporten vaak je bloedglucosewaarden te meten.

Bij type 2 diabetes neemt door het bewegen de insulinegevoeligheid toe. Hierdoor moet op termijn de dosering van tabletten worden aangepast om geen hypo’s te krijgen."

5. Waar moet je verder rekening mee houden?
"Stress, ook bij sport, heeft een verhogend effect op de bloedglucosewaarden. Sporten bij warm weer leidt juist tot een 
snellere verlaging. De bloedglucosewaarden kunnen sterk variëren. Zelfcontrole is dus heel belangrijk."

Doe mee aan onderzoek
Er is weinig bekend over hoe sporters met diabetes type 1 hun bloedsuiker regelen voor, tijdens en na het sporten. Daarom verzamelt Leo de Heere ervaringen van diabetici. Met zijn onderzoeksresultaten hoopt hij nog beter advies te kunnen geven over sporten met diabetes.

Ben je sportief en heb je diabetes? Vul dan anoniem de vragenlijst in op 

www.sportenmetdiabetes.nl. 

Als bedankje krijg je het boek ‘Sportief met diabetes’ digitaal toegestuurd.

Leo Heere is sportarts, marathonloper en heeft zelf diabetes type 1. Hij is verbonden aan het Sport Medisch Centrum Papendal en de Bas van de Goor Foundation.

bron|: gezondheidsnet.nl

                          

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...