Doorgaan naar hoofdcontent

5 vragen over... sporten met diabetes


Houd je bloedglucosewaarden in de gaten
Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond. 
Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten? 

1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt?
"Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties. Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren. Doe dat in overleg met je behandeld arts.

Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten, zodat je hypo’s voorkomt."

2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam?
"Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten, ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 neemt af. Bewegen kan de insulinegevoeligheid verhogen, waardoor diabetici minder insuline en antidiabetica nodig hebben."


3. Wat moet je eten?
"Vooral bij type 1 diabetes moet je voldoende koolhydraten eten. Zo beperk je de daling van de bloedsuikerspiegel door de inspanning en de snellere beschikbaarheid van insuline. Ook is het mogelijk de insulinedosering te verlagen. Meet je 
bloedglucosewaarden en neem druivensuiker mee als je lang gaat sporten."

4. Hoe komt het dat je soms een hypo krijgt?
"Als je aan het sporten bent, daalt bij mensen met type 1 diabetes de bloedglucosewaarde soms snel. Of dat gebeurt, hangt af van hoeveel insuline je gebruikt, je voeding en de duur en intensiteit van de activiteiten. Het is daarom belangrijk om rond het sporten vaak je bloedglucosewaarden te meten.

Bij type 2 diabetes neemt door het bewegen de insulinegevoeligheid toe. Hierdoor moet op termijn de dosering van tabletten worden aangepast om geen hypo’s te krijgen."

5. Waar moet je verder rekening mee houden?
"Stress, ook bij sport, heeft een verhogend effect op de bloedglucosewaarden. Sporten bij warm weer leidt juist tot een 
snellere verlaging. De bloedglucosewaarden kunnen sterk variëren. Zelfcontrole is dus heel belangrijk."

Doe mee aan onderzoek
Er is weinig bekend over hoe sporters met diabetes type 1 hun bloedsuiker regelen voor, tijdens en na het sporten. Daarom verzamelt Leo de Heere ervaringen van diabetici. Met zijn onderzoeksresultaten hoopt hij nog beter advies te kunnen geven over sporten met diabetes.

Ben je sportief en heb je diabetes? Vul dan anoniem de vragenlijst in op 

www.sportenmetdiabetes.nl. 

Als bedankje krijg je het boek ‘Sportief met diabetes’ digitaal toegestuurd.

Leo Heere is sportarts, marathonloper en heeft zelf diabetes type 1. Hij is verbonden aan het Sport Medisch Centrum Papendal en de Bas van de Goor Foundation.

bron|: gezondheidsnet.nl

                          

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van