Doorgaan naar hoofdcontent

Eat Clean Dieet !

Een gezond en gemakkelijk vol te houden dieet? 

Een gezond, gevarieerd en evenwichtig dieet dat je bovendien alle gezonde en dus onmisbare voedingsstoffen verschaft, zelfs op langere termijn gemakkelijk is vol te houden en je efficiënt en blijvend doet afslanken. Té mooi om waar te zijn? Toch niet. Alle voedingsdeskundigen zijn het er over eens dat het eat- clean dieet, samen met het Raw Food Dieet en Weight Watchers veruit het meest gezonde en doeltreffende dieet is van het ogenblik. Wat zijn de basisprincipes van dit eat- clean dieet en wat betekent dit dieet in de praktijk? 


Het eat- clean dieet: puur natuur op je bord


De diëten die door diëtisten als gezond, gemakkelijk vol te houden en doeltreffend worden bestempeld zijn op de vingers van één hand te tellen. Wie blijvend en gezond wil afslanken doet dit bij voorkeur door zijn eet- en leefpatroon grondig aan te passen. Het beste dieet is volgens wetenschappers géén dieet maar soms kun je tijdens je gevecht tegen de overtollige kilo’s een helpende hand best gebruiken. Dat extra zetje komt volgens wetenschappers van het eat- clean dieet, maar wat betekent dat in de realiteit?

Meest natuurlijke voeding

               





Met dit eat clean dieet eet je uitsluitend wat de natuur je geeft en dat dan nog in zijn meest natuurlijke vorm. In en tijd waarin de kwaliteit en gezondheid van onze voeding steeds meer in vraag wordt gesteld en de gevaren van bewerkt voedsel steeds duidelijker worden, grijpen we steeds meer naar natuurlijke producten. In dit eat- clean dieet staan bio groenten en fruit, kip, visen complexekoolhydraten centraal. Bewerkt voedsel en dus zeker suiker, en wit brood zijn in dit eat clean dieet dus taboe. Je eet dus uitsluitend natuurlijke producten. Praktisch wil dit zeggen dat je de consumptie van bewerkte en/of voorverpakte voeding zoveel mogelijk en bij voorkeur compleet van je dagelijks menu schrapt. Biologische gekweekte voeding bevat weinig of geen zout, minder vet en vooral veel minder suiker. Voeding rijk aan ongezonde vetten en suikers liggen in de meeste gevallen aan de basis van levensbedreigende hart- en vaatziekten, diabetes en tal van andere chronische aandoeningen. Het eat- clean dieet, kan het nog gezonder?


Het eat- clean dieet is niet alleen geschikt voor diegenen die enkele kilo’s kwijt willen, maar ook voor zij die ongezond mager zijn en gewicht willen winnen


Meer energie

Volgens wetenschappers gaat het hier niet om het zoveelste nieuwe dieet, maar om een gezonde levenswijze. In tegenstelling met andere diëten ontwikkel je extra energie en voel je je na korte tijd vitaler dan ooit. Eens de principes van dit dieet definitief onder de knie, smelt je overgewicht als sneeuw voor de zon. Kamp je daarentegen met magerzucht en deed je al alles om gezond aan te komen, dan is dit eat- clean dieet eveneens een gezonde oplossing. Ben je ongezond en ongewild te mager dan zal je met dit dieet in korte tijd enkele kilo’s bijwinnen.

Extra tips van de diëtiste
Ook voor vegetariërs is het beslist een aanrader. Je moet wél bereid zijn je eet- en leefpatroon grondig aan te passen.

Taboe: zo zijn frietjes en alle gefrituurde gerechten, vette en dus calorierijke voeding maar ook chocolade, zoete tussendoortjes en desserts en… een glaasje wijn taboe!

Voor velen wellicht een hinderpaal: een glaasje wijn hoort niet thuis in het eat- clean dieet




Groenten en fruit: de basis van dit eat clean dieet zijn biologische groenten en fruit, zo uit de natuur. Vlees kan perfect, maar het moet dan wel afkomstig zijn van bij de groene slager.

Volkorenproducten: zijn in dit dieet erg belangrijk. Men hecht hierbij het meeste belang aan alle volkoren granen, alle granen die onbewerkt bleven. Wees waakzaam en lees vooral bij deze volkoren granen aandachtig de bijsluiter. Niet alle volkoren producten zijn gezond. De voedingsindustrie speelt op de tendens naar gezondere voeding handig in, door ongezonde ingrediënten aan deze granen toe te voegen. Deze doen meestal alle gezondheidsvoordelen van pure volkoren granen teniet. Een belangrijk hulpmiddel om er achter te komen hoe gezond zogezegde volkorenproducten en granen wel zijn is het internet. Online is hierover heel wat nuttige (en gezonde) informatie te vinden.

Beperkte ingrediënten: door voeding te kiezen met maximum vier ingrediënten voorkom je dat je de verkeerde producten koopt.
  • Kleine porties: geef de voorkeur aan zes kleinere maaltijden in plaats van de klassieke drie grote maaltijden per dag. Op die manier blijft je bloedsuikerspiegel op een constant gezond peil.
  • Te mijden: zijn suiker, gefrituurde gerechten en snacks, alle bewerkte producten en verzadigde vetten
  • Drinken: drink minstens twee liter water per dag
  • Frisdranken: alle suikerrijke en koolzuurhoudende frisdranken maar ook vruchtensappen zoveel mogelijk vermijden
                                             
i.s.m.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...