Doorgaan naar hoofdcontent

Is rijstolie gezond

Waarom is rijstolie een gezond alternatief voor olijfolie extra vièrge?

Gezonde voeding staat ongetwijfeld centraal bij al diegenen die blijvend en gezond willen afslanken. De manier waarop en de producten waarmee die gezonde voeding wordt klaar gemaakt, is minstens even belangrijk. Kiezen we bij voorkeur  voor olijfolie, sesam- of voor sojaolie of is rijstolie een geschikt alternatief? Wat is rijstolie en wat zijn de voordelen van deze culinaire olie voor onze gezondheid?

 
In ons streven naar gezonde voeding gaan we meer en meer op zoek naar de meest gezonde producten om die gezonde voeding klaar te maken. De soort en kwaliteit van olie die we gebruiken om te bakken, braden of te wokken  is daarbij van groot belang. Ben jij op zoek naar een lekkere maar vooral gezonde olie? Dan sta je tijdens die zoektocht ongetwijfeld verstelt van het enorme aanbod aan culinaire oliën. Van arachideolie tot  walnoot en zonnebloemolie, ook hier is kiezen veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. De ene soort olie is ongetwijfeld gezonder dan de andere, maar volgens wetenschappers is rijstolie wellicht de meest gezonde olie van allemaal. Rijstolie of rijstkiem olie raakt nu ook bij ons stilaan bekend en  diegenen ze gebruikt zijn er onmiddellijk voor gewonnen en willen geen andere meer in huis. Deze rijstolie bezit zovele gezonde eigenschappen dat ze in Zuidoost Azië en in Amerika momenteel een van de meest gebruikte culinaire oliën is voor koken, bakken, braden en wokken. En daar houdt het gebruik van rijstolie zeker niet op want ook de schoonheidsindustrie maakt er dankbaar gebruik van…

Gezondste vetten

De meest gezonde vetten zijn ongetwijfeld die uit plantaardige oliën worden gewonnen. Er zijn vele soorten oliën om in de keuken te gebruiken, maar alle soorten vetten worden een voor een op een andere manier gemaakt. Om de gezondheid van oliën te bepalen moet je in de eerste plaats hun rookpunt kennen. Sommige soorten olie zijn weinig of zelfs ongeschikt om te worden verhit. Anderen worden dan weer te heet en veroorzaken een schadelijke rook. Ga er bij je keuze steeds van uit dat hoe fijner de olie die hoe hoger zijn rookpunt ligt.
 
Olie met een hoog rookpunt: is meest geschikt voor het dichtschroeien, braden en frituren
 
Olie met middelmatig rookpunt: gebruik je bij voorkeur voor (roer)bakken, bij ovengerechten en in sauzen
 
Olie met laag rookpunt: mag niet verhit worden. Is uitsluitend geschikt voor de bereiding van dressings, dipsauzen en marinades.
Naast zijn rookpunt is de verhouding tussen de verzadigde en enkelvoudige of meervoudige onverzadigde vetten minstens even belangrijk. Kies zoveel mogelijk voor die culinaire oliesoorten met een lage concentratie verzadigde vetten en met zo’n grote mogelijke dosis omega 3- en omega 6 vetzuren. En uiteraard speelt ook de gebruikte hoeveelheid olie een belangrijke rol. Volgens diëtisten is één eetlepel persoon meer dan voldoende.

Puur natuur

Rijst, dat is puur natuur en wordt in Zuidoost Azië al vele duizenden jaren verbouwd. Het is dan ook met voorsprong ‘s wereld oudste cultuurplant, en behoort samen met granen tot de uitgebreide familie van de grassen. Rijst wordt lang niet meer uitsluitend in Zuidoost Azië verbouwd maar ook in Zuid-Amerika, de VS en zelfs in Europa rond het Middellandse zeegebied, zoals de Italiaanse Risotto. De grootste rijst producent is en blijft China, de grootste rijst exporteur is dan weer Thailand.
Rijstolie wordt uit de kiemen of de vliesjes van de rijst gehaald door extractie en raffineren. Rijstolie heeft een heldere en geelbruine kleur en is neutraal van smaak.

Waarom is rijstolie zo gezond?

Rice Grain Inflorescense Getting MaturedRijstolie heeft zijn vele gezonde eigenschappen te danken aan zijn hoge dosis vitaminen, mineralen, antioxidanten, en spoorelementen. Rijstolie barst van vitamine E en van antioxidanten als Tocopherol,  Oryzanol en tocotrienol, die van nature voorkomen in rijstkiem olie. Deze drie antioxidanten hebben een bijzonder positieve invloed op je gezondheid. Zo is Tocotrienol, het meest krachtige deel van vitamine E. Vooral de rijstvliesjes barsten er van. Rijstolie verkleint ook aanzienlijk je risico op heel wat soorten kanker. Wetenschappers zijn er ondertussen van overtuigd dat rijstolie nog gezonder is dan het zo geprezen olijfolie maar stukken goedkoper.
Rijstolie kan zonder problemen tot 245° verhit worden zonder z’n natuurlijke en gezonde voedingsstoffen te verliezen. Dat is anders bij  olijfolie extra vierge , die veel van zijn gezondheidsvoordelen verliest bij amper 125°. Bij hogere temperaturen verandert de samenstelling van deze olijfolie zodanig dat er zelfs schadelijke stoffen vrijkomen.
 
Koken met rijstkiem olie: vermindert je slechte LDL- cholesterol terwijl de goede cholesterol onaangetast blijft. Rijstolie is licht en neutraal van smaak, caloriearm en is zowel bruikbaar voor koken, bakken, braden, en als dressing.

Jonge en stralende huid

Rijstolie wordt nu ook bij ons meer en meer in de schoonheidsindustrie en cosmetica gebruikt, en dan vooral voor de verzorging van je huid:
 
Huidskleur: rijstkiem olie stimuleert de productie van collageen dat je natuurlijke huidskleur in evenwicht weet te houden.
 
Jonge en stralende huid: rijstolie is rijk aan proanthrocyanidin, een bestanddeel dat de elasticiteit van je huid beschermt. Rijstolie barst van vitamine E dat op zijn beurt instaat voor een jonge, fluweelzachte en stralende huid. Verder zorgt rijstolie voor de genezing van roodheid, ruwe plekjes en littekens. Het is ook een uitstekend zonnebrand middel omdat het de straling van de zon blokkeert.
 
Massage olie: omdat rijstolie gemakkelijk wordt geabsorbeerd door je huid is het een prima massage olie.
  • Psoriasis en eczeem:rijstolie is zeer zacht en geschikt voor elk huidtype. De olie is in de eerste plaats geschikt om de vervelende symptomen van veel voorkomende huidproblemen als psoriasis en eczeem te verzachten. brengt vooral verlichting voor mensen die leiden aan psoriasisof eczeem.
Andere alternatieven voor het dure olijfolie extra vierge:
  • Kokosolie:  betaalbaar en gezond alternatief. Geschikt voor koken, bakken (ook gebak), wokken en frituren
  • Palmpit olie:  gemaakt van de pitten van de oliepalm en heeft net als kokosolie vele gezonde eigenschappen. Het blijft stabiel tot op hoge temperatuur en dat maakt het geschikt om te bakken en te frituren
  • Avocado-olie: heeft een uitzonderlijk hoog rook- of verbrandingspunt waardoor zowel smaak als structuur stabiel blijven tot een temperatuur van 270 graden. Avocado- olie is daarom zeer geschikt voor koken, bakken en (eenmalig) frituren

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van