Doorgaan naar hoofdcontent

Roomijs, sorbetijs en waterijs

Zo blijft lekker ook gezond

De zomer vieren met ijsjes, daar is niks mis mee. Maar weet wat u eet. Kijk uit voor suikers en vetten. Sommige ijssoorten bevatten meer (of minder) calorieën dan u denkt.

Dat er ijsjes zijn met net zoveel calorieën als een pakje boter, is onzin. Laat eens een ijsje (een beetje) ontdooien en proef: mierzoet! De lage temperatuur van ijs vlakt de zoete smaak af. Er is dus extra veel suiker toegevoegd om toch een zoete smaak te krijgen.

Suiker

In alle ijsjes zit suiker. In waterijs en sorbetijs op basis van fruit (te herkennen aan de stevige, niet-glimmende structuur) het minst. Deze beide soorten bevatten geen room of melk, geen vet en daarom relatief gezien weinig calorieën. Een onschuldig Raketje, een perenijsje of een bolletje sorbetijs bevat ongeveer 50 kilocalorieën. Daar kun je je geen buil aan vallen.


Room

Maar de meer luxe ijssoorten krijgen hun likkebaardende romigheid niet alleen van water, fruit en suiker. Daar zit echt room in. Soms zijn dat plantaardige vetten in plaats van room. En soms chocolade. Die ingrediënten drijven de caloriedichtheid behoorlijk op.


Vet

Toch moet je niet de horrorverhalen geloven, dat sommige ijsjes net zoveel calorieën bevatten als een pakje boter. Een Magnum-ijsje bevat 250 kilocalorieën en 14 gram vet, qua calorieën te vergelijken met een gevulde koek of twee handjes borrelnoten (en dus niet met een pakje roomboter van ruim 1800 kilocalorieën).
Roomijs bevat in verhouding wel vrij veel van het ongezonde verzadigde vet. En softijs dan? Dat zit qua calorieën en vet tussen waterijs en roomijs in.

Do!

Maak zelf sorbetijs (zie recept hieronder). Ook geschikt als toetje, in een flûte met een scheutje mousserende witte wijn of champagne.

Don’t!

Risico lopen op een maag-darminfectie. Dat doe je door onverpakt ijs te kopen bij obscure ijstentjes, vooral in het buitenland. Het risico is bij verpakt ijs kleiner.


Zelf citroensorbetijs maken

Verwarm in een steelpan 125 ml water en 250 g suiker tot het mengsel aan de kook raakt en de suiker oplost. Neem de suikerstroop van het vuur. Roer er 500 ml vers citroensap door en doe het geheel over in een diepvriesdoos. Zet de doos minstens drie uur in de vriezer en roer de massa elk half uur door met een vork, zodat er geen grote ijskristallen worden gevormd. Je kunt ook een ijsmachine gebruiken.
Hieronder vind je een overzicht van de calorieën in ijs. Ookbarbecueën en zomerse drankjes kunnen echte calorieënbommen zijn.





Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van