Doorgaan naar hoofdcontent

Roomijs, sorbetijs en waterijs

Zo blijft lekker ook gezond

De zomer vieren met ijsjes, daar is niks mis mee. Maar weet wat u eet. Kijk uit voor suikers en vetten. Sommige ijssoorten bevatten meer (of minder) calorieën dan u denkt.

Dat er ijsjes zijn met net zoveel calorieën als een pakje boter, is onzin. Laat eens een ijsje (een beetje) ontdooien en proef: mierzoet! De lage temperatuur van ijs vlakt de zoete smaak af. Er is dus extra veel suiker toegevoegd om toch een zoete smaak te krijgen.

Suiker

In alle ijsjes zit suiker. In waterijs en sorbetijs op basis van fruit (te herkennen aan de stevige, niet-glimmende structuur) het minst. Deze beide soorten bevatten geen room of melk, geen vet en daarom relatief gezien weinig calorieën. Een onschuldig Raketje, een perenijsje of een bolletje sorbetijs bevat ongeveer 50 kilocalorieën. Daar kun je je geen buil aan vallen.


Room

Maar de meer luxe ijssoorten krijgen hun likkebaardende romigheid niet alleen van water, fruit en suiker. Daar zit echt room in. Soms zijn dat plantaardige vetten in plaats van room. En soms chocolade. Die ingrediënten drijven de caloriedichtheid behoorlijk op.


Vet

Toch moet je niet de horrorverhalen geloven, dat sommige ijsjes net zoveel calorieën bevatten als een pakje boter. Een Magnum-ijsje bevat 250 kilocalorieën en 14 gram vet, qua calorieën te vergelijken met een gevulde koek of twee handjes borrelnoten (en dus niet met een pakje roomboter van ruim 1800 kilocalorieën).
Roomijs bevat in verhouding wel vrij veel van het ongezonde verzadigde vet. En softijs dan? Dat zit qua calorieën en vet tussen waterijs en roomijs in.

Do!

Maak zelf sorbetijs (zie recept hieronder). Ook geschikt als toetje, in een flûte met een scheutje mousserende witte wijn of champagne.

Don’t!

Risico lopen op een maag-darminfectie. Dat doe je door onverpakt ijs te kopen bij obscure ijstentjes, vooral in het buitenland. Het risico is bij verpakt ijs kleiner.


Zelf citroensorbetijs maken

Verwarm in een steelpan 125 ml water en 250 g suiker tot het mengsel aan de kook raakt en de suiker oplost. Neem de suikerstroop van het vuur. Roer er 500 ml vers citroensap door en doe het geheel over in een diepvriesdoos. Zet de doos minstens drie uur in de vriezer en roer de massa elk half uur door met een vork, zodat er geen grote ijskristallen worden gevormd. Je kunt ook een ijsmachine gebruiken.
Hieronder vind je een overzicht van de calorieën in ijs. Ookbarbecueën en zomerse drankjes kunnen echte calorieënbommen zijn.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn:

Laat voeding uw medicijn zijn: Een uitspraak van Hippocrates, een Griekse geneesheer , die 400 jaar voor Chr. leefde en onder andere deze uitspraak deed. In ons item Kanker en de verboden genezingen, is in deel 3   het verhaal van de Gerson therapie. Die grotendeels   deze stelling beaamde. Maar momenteel ontzettend actueel en belangrijk. Bekijk en luister naar   bijgaand radio interview   NPO radio 1 https://www.minderpijn.info/blog

Ervaringen van lotgenoten astma en bronchitis

                Ervaringen van lotgenoten astma & bronchitis Verslag over mijn ervaring als een gebruiker met "allergische astma" Toen ik ongeveer 9 jaar oud was, begonnen mijn problemen met astma. Onze huisarts pompte me vol met cortisone , wat werd beschouwd als een wondermiddel. Mijn moeder trok me van arts tot arts, zelfs een arts die gespecialiseerd  was in acupunctuur. De tijd verstreek en elk jaar tussen mei en september, kreeg ik mijn astma. Hierdoor dachten de artsen  dat het een allergische astma zou zijn. In de daaropvolgende allergie testen, bleek dat ik een allergie had voor  grassen en granen. Nu woonden wij midden in de natuur, waar alles in de zomer vol staat met grassen en granen. Meteen  ik mocht  in de zomer niet aan een sport meedoen van de school , niet zwemmen of gymnastiek. Via via leerden wij deze juice kennen. Wat die juice  gedaan met mijn lichaam is gewoon geweldig! Maria. Juice - onze ...

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...