Doorgaan naar hoofdcontent

Een gezond ontbijt !

Een stevig en gezond ontbijt is ongetwijfeld de belangrijkste maaltijd van de dag. We weten het allemaal, maar waarom gaan er ‘s morgens dan zovelen de deur uit zonder ontbijt? Toch is een gezond ontbijt voor iedereen onmisbaar, zeker voor al diegenen die blijvend en gezond willen afslanken. Hoe ziet een gezond ontbijt er dan uit en welke voedingsstoffen mogen op je ontbijttafel zeker niet ontbreken?


Een stevig en gezond ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zeker wanneer je gezond en blijvend wil afslanken
Inderdaad, zeker als je blijvend engezond wil vermageren moet je maximale aandacht besteden aan eengezond ontbijt. Je ontbijt overslaan om zo vlug en zoveel mogelijk kilo’s kwijt te spelen is dan zeker geen optie. Wie ‘s morgens met een lege maag aan de dag begint heeft vroeger trek in zoete, calorierijke en dus ongezonde tussendoortjes om zijn honger te stillen. Een gezond, evenwichtig en gevarieerdontbijt zorgt er in de eerste plaats voor dat je je verzadigingsgevoel langer zal aan houden, je hongergevoel enkele uren uitstelt en je over voldoende energie beschikt om goed te functioneren.

Naast
Een gezond ontbijt zorgt niet alleen voor de noodzakelijke energie, maar heeft ook een positieve invloed op je geheugen en concentratie

Voldoende energie

Een gezond ontbijt is de eerste maaltijd van de dag en moet je voldoende energie verschaffen om de voormiddag door te komen. Een stevig en gezond ontbijt zorgt er voor dat je energiek en vitaal je dag begint. ‘s Morgens zit je energie immers op zijn laagste peil. Een gezond ontbijt is onmisbaar om goed te kunnen presteren.  Een goed ontbijt met alle onmisbare voedingsstoffen is niet alleen noodzakelijk voor je fysieke paraatheid maar even goed voor je geestelijke gezondheid. Een stevig en gezond ontbijt zorgt voor een betere concentratie.

De basis van een gezond ontbijt


De basis van een gezond ontbijt: koolhydraten, eiwitten, vetten en groenten en fruit. Volkorenproducten nemen hierbij een belangrijke plaats in
Is een boterham met kaas of confituur, muesli of cornflakes met fruit, een tas koffie of thee of sinaasappelsap een goed ontbijt? Dat hangt uiteraard in grote mate van je persoonlijke voorkeur af, maar voedingsdeskundigen zijn het er over eens dat een gezond ontbijt bestaat uit voldoende koolhydraten, eiwitten, goede vettenen zeker uit een stevige portie groenten en fruit.
Voldoende koolhydraten: kies zeker voor jeontbijt voluit voor volkorenproducten zoals volkorenbrood of volkoren mueslivlokken. Deze volkorenproducten leveren je voldoende langzame koolhydraten die je van de nodige energie voorzien en je verzadigingsgevoel maximaal verlengen.
Eiwitten: worden hoofdzakelijk geleverd door melk- en zuivelproducten en dan vooral door yoghurt, kwark en kaas. Naast de noodzakelijke eiwitten zijn melk- en zuivelproducten ook een bron van calcium, nodig voor een stevig beendergestel.
  • Groenten en fruit: zorgen niet alleen voor afwisseling aan de ontbijttafel maar in de eerste plaats voor alle nodige vitaminen, mineralen, antioxidanten, en voedingsvezels, noodzakelijk voor een vlotte spijsvertering en een gezonde darmflora en waardoor ook je natuurlijke weerstand zal verhogen.

    Alle zuivelproducten horen bij een gezond ontbijt
  • Gezonde vetten: kies voor je ontbijt voor goede vetten rijk aan gezonde vetzuren. De meeste vetten leveren je energie. Essentiële vetzuren of gezonde vetzuren leveren je daar bovenop nog extra vitaminen. Deze essentiële vetten zijn belangrijke bestanddelen van je lichaamscellen, en spelen een hoofdrol voor de gezondheid van je hersenen en zenuwstelsel. Ze zorgen voor een betere concentratie en spelen een fundamentele rol in de groei en de ontwikkeling van kinderen.


Noten en zaden: alle noten en vooral lijnzaad zijn eveneens rijk aan essentiële vetzuren

Muesli met fruit is een gezond alternatief voor een gezond ontbijt
Drinken: drink op je nuchtere maag een glas lauw water en bij je ontbijt een kop koffie, thee of vers geperst fruitsap.

Muesli gezond alternatief

Muesli is een gezond alternatief voor je ontbijt. Muesli barst immers vankoolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en groenten en fruit, de basis van ieder gezond ontbijt. Muesli en alle volkoren producten bieden je nog andere voordelen.  Deze voedingsstoffen bevatten immers hoge concentraties aan trage koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel slechts langzaam stijgt. Mueslivlokken zorgen in combinatie met bijvoorbeeld kwark en/of yoghurt voor een langer verzadigd gevoel en bezorgen je extra energie.

Geen honger

Wat als je ondanks alles ‘s morgens geen honger hebt? Volgens voedingsdeskundigen heeft het geen enkele zin om jezelf te dwingen toch te eten. Ben je in dit geval, dan kan je ervoor kiezen met een laat ontbijt je energie weer op peil te brengen. Vertrek ‘s morgens echter nooit met een lege maag. Gebruik een voedzame drank zoals yoghurt om je tijdelijk van de noodzakelijke energie te voorzien.

Een (groene) smoothie past perfect in een gezond ontbijt
  • Gezond alternatief:  een tas koffie met veel melk, een milkshake of drinkyoghurt met fruit zijeen gezond alternatief voor diegenen die ‘s morgens moeilijk een hap door hun keel krijgen.



Een evenwichtig ontbijt

In de praktijk kan een gezond en evenwichtig ontbijt er zo uitzien:
  • Volkorenbrood met boter of margarine, confituur en/of honing, kwark en/of yoghurt en een glas fruitsap
  • Volkorenbrood met kaas en/of ham, een tas melk of cacao zonder toegevoegde suikers , fruit en groenten en een glas water
  • Knäckebröd met boter of margarine, een zacht gekookt eitje of een roerei, en een tomaat
  • Ongesuikerde muesli, kwark en/of yoghurt, vers fruit en een glas melk.
  • Groene smoothie: ontdek hier ‘vijftig recepten voor een groene smoothie als gezond ontbijt’ samengesteld door voedingscoach Marjolijn Verkaik!

bron: leefgezond.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...