Doorgaan naar hoofdcontent

Een gezond ontbijt !

Een stevig en gezond ontbijt is ongetwijfeld de belangrijkste maaltijd van de dag. We weten het allemaal, maar waarom gaan er ‘s morgens dan zovelen de deur uit zonder ontbijt? Toch is een gezond ontbijt voor iedereen onmisbaar, zeker voor al diegenen die blijvend en gezond willen afslanken. Hoe ziet een gezond ontbijt er dan uit en welke voedingsstoffen mogen op je ontbijttafel zeker niet ontbreken?


Een stevig en gezond ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zeker wanneer je gezond en blijvend wil afslanken
Inderdaad, zeker als je blijvend engezond wil vermageren moet je maximale aandacht besteden aan eengezond ontbijt. Je ontbijt overslaan om zo vlug en zoveel mogelijk kilo’s kwijt te spelen is dan zeker geen optie. Wie ‘s morgens met een lege maag aan de dag begint heeft vroeger trek in zoete, calorierijke en dus ongezonde tussendoortjes om zijn honger te stillen. Een gezond, evenwichtig en gevarieerdontbijt zorgt er in de eerste plaats voor dat je je verzadigingsgevoel langer zal aan houden, je hongergevoel enkele uren uitstelt en je over voldoende energie beschikt om goed te functioneren.

Naast
Een gezond ontbijt zorgt niet alleen voor de noodzakelijke energie, maar heeft ook een positieve invloed op je geheugen en concentratie

Voldoende energie

Een gezond ontbijt is de eerste maaltijd van de dag en moet je voldoende energie verschaffen om de voormiddag door te komen. Een stevig en gezond ontbijt zorgt er voor dat je energiek en vitaal je dag begint. ‘s Morgens zit je energie immers op zijn laagste peil. Een gezond ontbijt is onmisbaar om goed te kunnen presteren.  Een goed ontbijt met alle onmisbare voedingsstoffen is niet alleen noodzakelijk voor je fysieke paraatheid maar even goed voor je geestelijke gezondheid. Een stevig en gezond ontbijt zorgt voor een betere concentratie.

De basis van een gezond ontbijt


De basis van een gezond ontbijt: koolhydraten, eiwitten, vetten en groenten en fruit. Volkorenproducten nemen hierbij een belangrijke plaats in
Is een boterham met kaas of confituur, muesli of cornflakes met fruit, een tas koffie of thee of sinaasappelsap een goed ontbijt? Dat hangt uiteraard in grote mate van je persoonlijke voorkeur af, maar voedingsdeskundigen zijn het er over eens dat een gezond ontbijt bestaat uit voldoende koolhydraten, eiwitten, goede vettenen zeker uit een stevige portie groenten en fruit.
Voldoende koolhydraten: kies zeker voor jeontbijt voluit voor volkorenproducten zoals volkorenbrood of volkoren mueslivlokken. Deze volkorenproducten leveren je voldoende langzame koolhydraten die je van de nodige energie voorzien en je verzadigingsgevoel maximaal verlengen.
Eiwitten: worden hoofdzakelijk geleverd door melk- en zuivelproducten en dan vooral door yoghurt, kwark en kaas. Naast de noodzakelijke eiwitten zijn melk- en zuivelproducten ook een bron van calcium, nodig voor een stevig beendergestel.
  • Groenten en fruit: zorgen niet alleen voor afwisseling aan de ontbijttafel maar in de eerste plaats voor alle nodige vitaminen, mineralen, antioxidanten, en voedingsvezels, noodzakelijk voor een vlotte spijsvertering en een gezonde darmflora en waardoor ook je natuurlijke weerstand zal verhogen.

    Alle zuivelproducten horen bij een gezond ontbijt
  • Gezonde vetten: kies voor je ontbijt voor goede vetten rijk aan gezonde vetzuren. De meeste vetten leveren je energie. Essentiële vetzuren of gezonde vetzuren leveren je daar bovenop nog extra vitaminen. Deze essentiële vetten zijn belangrijke bestanddelen van je lichaamscellen, en spelen een hoofdrol voor de gezondheid van je hersenen en zenuwstelsel. Ze zorgen voor een betere concentratie en spelen een fundamentele rol in de groei en de ontwikkeling van kinderen.


Noten en zaden: alle noten en vooral lijnzaad zijn eveneens rijk aan essentiële vetzuren

Muesli met fruit is een gezond alternatief voor een gezond ontbijt
Drinken: drink op je nuchtere maag een glas lauw water en bij je ontbijt een kop koffie, thee of vers geperst fruitsap.

Muesli gezond alternatief

Muesli is een gezond alternatief voor je ontbijt. Muesli barst immers vankoolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en groenten en fruit, de basis van ieder gezond ontbijt. Muesli en alle volkoren producten bieden je nog andere voordelen.  Deze voedingsstoffen bevatten immers hoge concentraties aan trage koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel slechts langzaam stijgt. Mueslivlokken zorgen in combinatie met bijvoorbeeld kwark en/of yoghurt voor een langer verzadigd gevoel en bezorgen je extra energie.

Geen honger

Wat als je ondanks alles ‘s morgens geen honger hebt? Volgens voedingsdeskundigen heeft het geen enkele zin om jezelf te dwingen toch te eten. Ben je in dit geval, dan kan je ervoor kiezen met een laat ontbijt je energie weer op peil te brengen. Vertrek ‘s morgens echter nooit met een lege maag. Gebruik een voedzame drank zoals yoghurt om je tijdelijk van de noodzakelijke energie te voorzien.

Een (groene) smoothie past perfect in een gezond ontbijt
  • Gezond alternatief:  een tas koffie met veel melk, een milkshake of drinkyoghurt met fruit zijeen gezond alternatief voor diegenen die ‘s morgens moeilijk een hap door hun keel krijgen.



Een evenwichtig ontbijt

In de praktijk kan een gezond en evenwichtig ontbijt er zo uitzien:
  • Volkorenbrood met boter of margarine, confituur en/of honing, kwark en/of yoghurt en een glas fruitsap
  • Volkorenbrood met kaas en/of ham, een tas melk of cacao zonder toegevoegde suikers , fruit en groenten en een glas water
  • Knäckebröd met boter of margarine, een zacht gekookt eitje of een roerei, en een tomaat
  • Ongesuikerde muesli, kwark en/of yoghurt, vers fruit en een glas melk.
  • Groene smoothie: ontdek hier ‘vijftig recepten voor een groene smoothie als gezond ontbijt’ samengesteld door voedingscoach Marjolijn Verkaik!

bron: leefgezond.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van