Doorgaan naar hoofdcontent

Medicijnen meenemen op reis

Vergeet de medische verklaring niet

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en zijn daardoor streng verboden in het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde slaapmiddelen en pijnstillers. Regel op tijd een medische verklaring, zodat je geen problemen krijgt bij de douane.

De Opiumwet bevat een lijst van soft- en harddrugs die je niet in je bezit mag hebben. Ook in veel medicijnen zitten stoffen die onder de Opiumwet vallen, zoals in sterke pijnstillers, rustgevende middelen, ADHD-medicatie en medicinale cannabis. Medisch gebruik is toegestaan, maar als je zulke medicijnen mee wilt nemen naar het buitenland, heb je een officiële verklaring van je arts nodig dat je ze op doktersvoorschrift gebruikt. Met zo’n verklaring toon je aan dat je de medicatie voor eigen gebruik meeneemt.
De meest voorkomende opiumwetmiddelen zijn:

Stofnaam

Merknaam

Methylfenidaat Ritalin, Concerta, Medikinet 
MorfineKapanol, Oramorph
OxycodonOxycontin, Oxynorm
MethadonSymoron, Pindadone
TemazepamNormisom
OxazepamSeresta






Twijfel je, vraag dan bij de huisarts of apotheek na of de medicijnen die jij of je kinderen gebruiken onder de Opiumwet vallen.

Medische verklaringen

Ga je op reis en wil je medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen? Dan heb je een officiële verklaring nodig van je arts die vervolgens gelegaliseerd wordt door Farmatec, de instantie die verantwoordelijk is voor opiumontheffingen.
Er zijn twee verschillende verklaringen: een Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied en een Engelstalige verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. De verwerkingstijd van de formulieren is circa vier weken, dus vraag op tijd een van deze verklaringen aan.

Schengenlanden

Tot het Schengengebied behoren België, Denemarken,  Duitsland,  Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland,  Hongarije,  Italië,  Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland. Ga je naar een van deze landen en neem je medicatie mee die onder de Opiumwet valt, dan heb je een Schengenverklaring nodig.
Download het formulier op www.farmatec.nl, vul onderdeel B zelf in en laat de onderdelen A en C door je arts invullen. Per verklaring mag je één geneesmiddel noteren en maximaal vier landen bezoeken. Stuur het ingevulde en ondertekende formulier per post naar Farmatec. Daar controleren ze het formulier en wordt het gewaarmerkt, gelegaliseerd en vervolgens naar je teruggestuurd. Houd rekening met een verwerkingstijd van vier weken. De verklaring is dertig dagen geldig. Duurt je reis langer dan moet je meerdere verklaringen aanvragen.



Overige landen

Ga je naar een land dat niet tot het Schengengebied behoort? Dan heb je een medische verklaring nodig van je arts. Deze moet in het Engels en in briefvorm opgesteld zijn. In de brief moeten de gegevens van de arts, de gegevens van de patiënt, het voorgeschreven middel en een handtekening van de voorschrijvend arts staan. Vervolgens stuur je deze verklaring naar Farmatec. Daar controleren ze de brief en wordt deze gewaarmerkt, gelegaliseerd en vervolgens naar je teruggestuurd.
Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, heb je bovendien een stempel nodig van de Centrale Balie van het Paleis van Justitie óf legalisatie door het Ministerie van Buitenlandse zaken. Voor sommige landen zijn aanvullende documenten nodig. Voor Turkije, Aruba en Curaçao geldt een afwijkende procedure. Een Engelstalige medische verklaring is één jaar geldig als je medicatie en dosis hetzelfde blijven. Verandert je medicatie of de dosering, dan heb je een nieuwe verklaring nodig.

Op de website van Farmatec kun je per land opzoeken welke stappen je precies moet doorlopen.


Andere medicijnen meenemen

Medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, mag je gewoon meenemen op reis. Neem ze mee in de originele verpakkingen waar de sticker van de apotheek met je naam en de dosering nog op zit.
Het is handig om bij je huisarts of apotheek een medicijnenpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort genoemd) aan te vragen. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Mocht je medicatie kwijtraken, dan kan een arts je de juiste vervanging voorschrijven. Zo’n medicijnenpaspoort is handig, maar geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiële verklaring nodig.
Bewaar medicijnen in je handbagage als je met het vliegtuigreist, want in het ruim kan het erg koud worden en kunnen medicijnen onbruikbaar raken. Bovendien heb je ze dan altijd bij de hand, ook als je koffer zoek raakt.


Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...