Doorgaan naar hoofdcontent

Groene smoothie als gezond ontbijt


Als gevolg van onze groeiende belangstelling voor alles wat met gezondheid en gezonde voeding te maken heeft groeiden (groene) smoothies uit tot een échte hype. Steeds meer landgenoten ontdekken de positieve invloed van deze groene smoothies op hun gezondheid. Deze populaire drankjes van hoofdzakelijk rauwe groenten en vers fruit zijn niet alleen gezond, maar daar bovenop nog bijzonder lekker ook. Velen laten hun inspiratie hierbij de vrije loop en maken hun gezonde smoothies zelf. En uit de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze lekkere groene smoothies je de gezondste start van de dag bezorgen. Wat zijn groene smoothies eigenlijk en wat doen ze met je gezondheid?

Gezondheid! Bij een stevig en gezond ontbijt hoort een groene smoothie

Groene smoothies, lekker en gezond wat kunnen we in onze drang naar een gezond eet- en leefpatroon nog meer wensen?

Bij voorkeur vers of diepgevroren fruit, veel water en groene bladgroenten zijn de drie belangrijkste ingrediënten van een groene smoothie. Met je blender maak je van al deze gezonde voedingsstoffen een heerlijk zachte en smeuïge drank waarbij de zoete smaak van (seizoens) fruit de bovenhand haalt, terwijl de groene bladgroenten je zonder meer een stevige energieboost geven. Er zijn duizenden manieren en combinaties voor het maken van een groene smoothie. Laat je inspiratie de vrije loop en varieer en combineer naar hartenlust.

Niet alleen zoetekauwen maar zeker ook diegenen die van fris- zuur houden zijn na het drinken van hun eerste smoothie verloren. Zowat alle soorten fruit komen voor je groene smoothie in aanmerking. Citrusfruit maakt je smoothie fris, banaan zorgt dan weer voor een romige smoothie. Hou je van zuur of juist van zoet? Geen probleem, het kan allemaal! Andere populaire fruitsoorten voor je groene smoothie zijn ongetwijfeld appels, peren, mango’s, sinaasappels, citroenen, bananen, kiwi’s, kakifruit, druiven, ananas, dadels en ga zo nog maar eventjes door. Je kan probleemloos een viertal soorten fruit combineren, zo geniet je telkens weer voor een exclusieve smoothie.

Laat bij het maken van je smoothie je inspiratie de vrije loop. Alle soorten fruit horen er in thuis. Hou je van smeuïg en romig? Dan mag je een banaan niet vergeten
Wees bij het maken van je favoriete smoothies zeker niet gierig met het gebruik van groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, allerlei koolsoorten, broccoli, Chinese kool, peterselie, selder, sla, waterkers, postelein, snijbiet en het minder bekende paksoi. En vergeet je zeker je kruiden niet. Wat dacht je van dille, munt of basilicum?

Tip van de diëtiste:
je groene smoothie wordt nog gezonder als je het water vervangt door kokoswater of rijstmelk en er ook superfoods als gojibessen, macaï, gebroken lijnzaad, gepeld hennepzaad,  chiazaadjes, gember of spirulina aan je smoothie toevoegt!

Voldoende energie:
 waardoor je iedere ochtend barst van de vitaliteit. Het fruit in je smoothie geeft je energie en levert je hoge concentraties aan gezonde koolhydraten. Start je de dag met een groene smoothie met veel fruit, dan heb je écht geen koffie als opkikker nodig. Hoe meer fruit je gebruikt en combineert hoe meer energie je smoothie levert. En voor de aanwezige suikers in fruit moet je zeker niet bang zijn

Voldoende water:
zodat je lichaam optimaal kan functioneren. Met je smoothie zit je immers al vlug aan één liter water en zelfs meer. En als er iets is waar je lichaam ’s ochtends écht nood aan heeft, dan is het water. Als je slaapt verlies je immers heel veel vocht en dat wordt ‘s morgens bij voorkeur zo vlug mogelijk weer aangevuld. Hoe beter je lichaam ‘s morgens wordt gehydrateerd hoe beter het overdag zal functioneren. Wie ‘s morgens te weinig drinkt voelt zich al vlug vermoeid en lusteloos.

‘s Morgens een glas lauw water drinken en een groene smoothie is de beste manier om je lichaam te hydrateren en op het gewenste toerental te komen. Daarbij heb je geen bakje troost meer nodig

Eiwitten:
onmisbaar voor de vernieuwing van je lichaamscellen. Door het rijkelijk gebruik van groene bladgroenten barst je smoothie van de broodnodige aminozuren, dé bouwstenen van eiwitten. Elke lichaamscel is opgebouwd uit eiwitten, die naast celvernieuwing ook zorgen voor het herstel van beschadigde cellen, voor de nodige spieropbouw, en voor het onderhoud van alle organen. Door iedere ochtend een groene smoothie te drinken hou je alle essentiële bouwstoffen op peil.


Calcium:
zorgen voor een sterk beendergestel en voorkomt osteoporose. Voldoende calcium is dus vooral belangrijk voor vrouwen in de menopauze. Vooral de aanwezige groene bladgroenten in je smoothie bladgroente zijn uitzonderlijk rijk aan calcium, maar ook aan allerlei mineralen en sporenelementen. Calcium is niet alleen belangrijk voor gezonde botten en tanden. Het gaat ook de verzuring van je lichaam tegen. Niet melk, kaas en zuivelproducten, maar groene bladgroente zijn de grootste bron van calcium!
Naast een bron van onmisbare vitaminen en mineralen barst ene groene smoothie van calcium, enorm belangrijk voor vrouwen in de menopauze. Calcium voorkomt immers osteoporose

Voedingsvezels:
 zorgen voor een gezonde spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit. Een gezonde darmflora is de basis van je gezondheid. Zowel groenten als fruit zitten boordevol oplosbare voedingsvezels. Maar dat is nog lang niet alles. Voedingsvezels houden immers ook je bloedsuikerspiegel in evenwicht en dat is vooral belangrijk voor de vele diabetici! En daar bovenop helpen voedingsvezels zelfs kanker voorkomen.

Vitaminen:
 je smoothie is uitzonderlijk rijk aan alle onmisbare vitaminen maar vooral aan vitaminen A en C, antioxidanten en honderden andere fytonutriënten. Als je dagelijks ontbijt met een groene smoothie heb je voedingssupplementen of extra multivitaminen meer nodig. Voor de meerderheid van deze vitaminen heb je met één smoothie je dagelijks aanbevolen hoeveelheid al binnen.

Ontgiften:
zowel groenten als fruit werken ontgiftend. Niet alleen de vele lichaamsprocessen maar zeker ook ons leefmilieu zorgen voor allerlei giftige afvalstoffen die liefst zo vlug mogelijk uit je lichaam verdwijnen. Dat kan onder andere door een aangepaste voeding. Je groene smoothie zorgt voor een grondige schoonmaak van je lichaam!


Chlorofyl:
of bladgroen wordt door je smoothie geleverd dankzij de aanwezigheid van groene bladgroenten. Chlorofyl verhoogt je zuurstofopname, vergroot je energie en werkt sterk ontstekingsremmend.

Vluggere stofwisseling:
groente en fruit zorgen voor een vluggere stofwisseling waardoor je opgeblazen verdwijnt. Je lichaam zal extra energie verbranden en dat is vooral goed nieuws voor diegenen die blijven en gezond willen afslanken. Vele diëtisten en voedingscoaches raden niet voor niets een groene smoothie als gezond ontbijt aan

Jonge aderen en stralende huid:

 fruit zorgt voor een onmisbare verjongingskuur voor je aderen en je huid. Fruit reinigt je grondig, zowel van binnen als van buiten. Dat verkleint je risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk terwijl je huid er stralender uitziet dan ooit. Je risico’s op hart- en vaatziekten nemen fors af en intussen gaat je huid zichtbaar stralen. Wat een prachtige combinatie!

bron
 i.s.m

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...