Doorgaan naar hoofdcontent

Groente: rauw of gekookt

Speciaal voor de voedingsstoffen

Groenten zitten bomvol vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen, maar hoe zorg je ervoor dat je die ook daadwerkelijk binnenkrijgt? Sommige groenten kun je het beste koken, terwijl andere juist rauw het meest voedzaam zijn. Zo eet je slim je groenten.

Veel mensen denken dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte. Het klopt dat bij het koken van groente meestal wel wat voedingsstoffen verloren gaan (tussen de 20 en 50 procent), maar het koken van groenten heeft ook voordelen.

Spijsvertering

Koken maakt in ieder geval de vertering gemakkelijker, omdat het de celwandstructuur openbreekt. Een slechte vertering kan leiden tot een opgeblazen gevoel, boeren, pijn in de maag en brandend maagzuur


Als je na het eten van rauwe groenten regelmatig klachten hebt, is het wijs om te kijken of het kort koken van de groente verschil maakt. Niet alleen het verteren van rauwe groenten gaat lastiger: onze spijsvertering is ook niet in staat om alle stoffen uit rauwe groenten op te nemen. Lycopeen kan bijvoorbeeld veel makkelijker opgenomen worden uit gekookte tomaten of tomatenpuree, dan uit rauwe tomaten.
Daarbij verliezen groenten tijdens het koken veel vocht. Hierdoor is het percentage voedingswaarden per 100 gram vaak zelfs hoger dan bij rauwe groente. Van gekookte groenten kun je ook meer eten, omdat je minder snel verzadigd bent.

Afwisselen

Tijdens het koken gaan vitaminen als vitamine B1, foliumzuur en vitamine C verloren, maar als je enkel rauwe groenten eet kun je een tekort krijgen aan ijzer, calcium, vitamine B2 en B12. Afwisseling is het sleutelwoord. Zet dus vooral rauwkost en gekookte groente op tafel. Probeer rauwe groente extra goed te kauwen, op die manier breek je de celwandstructuur toch een beetje open. Als je de groente kookt, kun je dit beter niet te lang doen en bij voorkeur in een kleine hoeveelheid water. Stomen is ook een goede optie, net als blancheren. Bij stomen blijft niet alleen het vitaminegehalte, maar ook de smaak behouden.
Groente uit blik of pot verwarm je tot het water kookt. Ook diepgevroren groente kook je kort met weinig water. Op die manier gaan er zo min mogelijk vitaminen en mineralen verloren en is er als het op je bord ligt weinig verschil met vers.

Rauw of gekookt?

Sla en komkommer zul je waarschijnlijk niet snel koken. Paprika, bietjes, ui en broccoli kun je ook het beste rauw eten: dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen. Koolsoorten en spruitjes mogen rauw, maar zijn wel lastig te verteren. Ook champignons en andere paddenstoelen kun je rauw eten, maar bereid is beter. In peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor: kook deze groenten dus eerst. Uit gekookte spinazie neemt het lichaam meer calcium, ijzer en magnesium op, dus ook deze is goed bereid gezonder. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld tomaten en asperges

.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...