Doorgaan naar hoofdcontent

Groente: rauw of gekookt

Speciaal voor de voedingsstoffen

Groenten zitten bomvol vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen, maar hoe zorg je ervoor dat je die ook daadwerkelijk binnenkrijgt? Sommige groenten kun je het beste koken, terwijl andere juist rauw het meest voedzaam zijn. Zo eet je slim je groenten.

Veel mensen denken dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte. Het klopt dat bij het koken van groente meestal wel wat voedingsstoffen verloren gaan (tussen de 20 en 50 procent), maar het koken van groenten heeft ook voordelen.

Spijsvertering

Koken maakt in ieder geval de vertering gemakkelijker, omdat het de celwandstructuur openbreekt. Een slechte vertering kan leiden tot een opgeblazen gevoel, boeren, pijn in de maag en brandend maagzuur


Als je na het eten van rauwe groenten regelmatig klachten hebt, is het wijs om te kijken of het kort koken van de groente verschil maakt. Niet alleen het verteren van rauwe groenten gaat lastiger: onze spijsvertering is ook niet in staat om alle stoffen uit rauwe groenten op te nemen. Lycopeen kan bijvoorbeeld veel makkelijker opgenomen worden uit gekookte tomaten of tomatenpuree, dan uit rauwe tomaten.
Daarbij verliezen groenten tijdens het koken veel vocht. Hierdoor is het percentage voedingswaarden per 100 gram vaak zelfs hoger dan bij rauwe groente. Van gekookte groenten kun je ook meer eten, omdat je minder snel verzadigd bent.

Afwisselen

Tijdens het koken gaan vitaminen als vitamine B1, foliumzuur en vitamine C verloren, maar als je enkel rauwe groenten eet kun je een tekort krijgen aan ijzer, calcium, vitamine B2 en B12. Afwisseling is het sleutelwoord. Zet dus vooral rauwkost en gekookte groente op tafel. Probeer rauwe groente extra goed te kauwen, op die manier breek je de celwandstructuur toch een beetje open. Als je de groente kookt, kun je dit beter niet te lang doen en bij voorkeur in een kleine hoeveelheid water. Stomen is ook een goede optie, net als blancheren. Bij stomen blijft niet alleen het vitaminegehalte, maar ook de smaak behouden.
Groente uit blik of pot verwarm je tot het water kookt. Ook diepgevroren groente kook je kort met weinig water. Op die manier gaan er zo min mogelijk vitaminen en mineralen verloren en is er als het op je bord ligt weinig verschil met vers.

Rauw of gekookt?

Sla en komkommer zul je waarschijnlijk niet snel koken. Paprika, bietjes, ui en broccoli kun je ook het beste rauw eten: dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen. Koolsoorten en spruitjes mogen rauw, maar zijn wel lastig te verteren. Ook champignons en andere paddenstoelen kun je rauw eten, maar bereid is beter. In peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor: kook deze groenten dus eerst. Uit gekookte spinazie neemt het lichaam meer calcium, ijzer en magnesium op, dus ook deze is goed bereid gezonder. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld tomaten en asperges

.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van