Doorgaan naar hoofdcontent

Helpt een purinebeperkt dieet bij jicht?

Jicht :
is een reumatische aandoening die ontstaat doordat urinezuur zich ophoopt in je lichaam. Normaalgesproken plas je urinezuur uit, maar dit proces is bij jicht verstoord. Het overtollige urinezuur slaat bij jicht neer in de gewrichten, wat vervelende klachten kan geven.

Urinezuur is een afbraakproduct van purine. Dit haal je uit je voeding, maar het grootste gedeelte maakt je lichaam zelf aan. Vroeger werd mensen met jicht daarom aangeraden om een strikt purinebeperkt dieet te volgen, maar  tegenwoordig bestaat de  standaardaanpak uit medicijnen en adviezen om nieuwe aanvallen van jicht te voorkomen.

Het is dan ook niet verstandig om op eigen houtje anders te gaan eten. Je loopt dan het risico om te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen. Alleen als je arts een purinebeperkt dieet aanraadt, is het zinnig om te kijken of dit in jouw geval helpt. Laat je dan door een diëtist adviseren. Over het algemeen hoef je namelijk geen producten te mijden, maar gaat het erom dat je ze niet te vaak en te veel eet.

Kun je dan niets zelf aanpassen aan je dieet? Toch wel. Er zijn een aantal dingen die helpen om de kans op een jichtaanval te verkleinen:
  • Zorg voor een gezond voedingspatroon met veel variatie. De Schijf van Vijf levert een goede basis hiervoor.
  • Drink zo min mogelijk alcohol, want alcohol laat het urinezuurgehalte in je bloed stijgen.
  • Zorg dat je 2 tot 3 liter vocht binnenkrijgt door de dag heen. Hierdoor moet je vaker plassen en wordt het urinezuur sneller verwijderd.
  •  Val langzaam af als je overgewicht hebt. Hierdoor daalt het urinezuurgehalte in het bloed. Gebruik geen crashdieet, want als je snel afvalt, stijgt juist de hoeveelheid urinezuur in het bloed. 
  • En nogmaals: volg pas een purinebeperkt dieet als de arts dat adviseert.  

Meer informatie  :
Meer ervaringen en informatie op onze site www.manuia.org

gehele artikel vindt u op www.gezondheidsnet.nl



Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...