Doorgaan naar hoofdcontent

De rode biet : Sap voor sporters


Rode bieten zijn familie van suiker- en voederbieten.
Ze worden, met name in het Westen des lands, ook wel kroten of krootjes genoemd. Je kunt er het hele jaar door van genieten: in de zomer van kleine zomerbietjes met loof en in de winter van hun grote broer de winterbiet. Op de markt en bij de groenteboer zijn ze vers te koop. In de supermarkt vind je voorgekookte bietjes in het koelvak.

Rode plas en poep

Bietjes danken hun mooie kleurtje aan twee stoffen, betanine en vulgaxanthine. Betanine uit het knolgewas wordt ook gebruikt om andere producten zoals jam, ijs en sauzen rood te maken. Het heet dan bietenrood of het staat als E162 op de verpakking.
Ongeveer één op de tien mensen ziet de volgende dag in de wc dat hij of zij bietjes gegeten heeft. De Engelsen noemen dat beeturia. Onder bepaalde omstandigheden verwerken de maag en darmen de kleurstof betanine niet, waardoor het via de natuurlijke weg je lichaam verlaat. Het resultaat is felrode tot roze plas en poep. Als je even vergeten was dat er gisteren krootjes op je menu stonden, is dat misschien schrikken. Het lijkt dan namelijk net alsof er bloed bij de ontlasting of urine zit, maar dit verschijnsel is volkomen onschuldig en verdwijnt vanzelf.

Nitraat

De rode biet is net als spinazie en sla een nitraatrijke groente. Uit verschillende, maar kleine onderzoeken is gebleken dat nitraat een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en je minder zuurstof gebruikt tijdens inspanning.

Duursporters:

Veel duursporters zweren bij bietensap, omdat dit een hoge concentratie nitraat bevat. Elke dag aan de bietensap hoeft niet. Gedurende de drie dagen voor een wedstrijd verspreid over de dag een halve liter van dit rode goedje drinken, zou de prestaties al verbeteren. Bietensap is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar je kunt het ook zelf maken door rauwe of gekookte bieten te pureren. Niet iedereen kan de smaak van bietensap waarderen, mix er eventueel wat appel of sinaasappel doorheen.

Ondanks de gezonde eigenschappen van nitraten, hebben ze ook een nadeel. Nitraten worden door bewaren, verhitten en eten gedeeltelijk omgezet in nitriet, wat weer omgezet kan worden in mogelijk kankerverwekkende nitrosaminen. Nitrosaminen ontstaan vooral als je nitraatrijke groenten samen eet met vis, schaal- en schelpdieren (met uitzondering van zalm en makreel). Het Voedingscentrum adviseert daarom maximaal twee keer per week rode bieten te eten en ze niet te combineren met vis, schaal- en schelpdieren.

Bereiden

Verse, rauwe bieten kun je het beste in de schil koken. Zo behouden ze hun smaak en kleur. De kooktijd hangt af van de grootte, zomerbietjes zijn na 20-25 minuten gaar, maar winterbieten pas na circa 2 uur. Als ze lang genoeg gekookt zijn, laat de schil gemakkelijk los. (Voor)gekookte bietjes hoef je alleen maar even op te warmen, maar zijn ook rauw in een salade lekker.

lees het hele artikel op www.gezondheidsnet.nl

                                                 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van