Doorgaan naar hoofdcontent

Artrose komt niet door slijtage



Artrose komt niet door slijtage
Wanneer mensen aan artrose denken, denken ze vaak aan ouder worden. Of aan versleten botten. Terwijl artrose een ziekte is die u op elke leeftijd kunt krijgen.

Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen de botten en wervels. Dit kraakbeen hoort de gewrichten bij het bewegen te beschermen. Zo gaan de botten niet op elkaar schuren, maar bewegen ze soepel.

Stijfheid
Gezond kraakbeen is dan ook erg glad. Bij artrose wordt het ruw en onregelmatig, op sommige plaatsen kan het zelfs helemaal verdwijnen. Dit geeft stijfheid en veel pijn bij het bewegen. Ook het aangrenzende bot is op sommige plaatsen verdikt, dit geeft ook pijn bij het bewegen (het gaat als het ware schuren). Ook geven kleine stukjes losgeslagen kraakbeen irritaties en ontstekingen in het gewricht.


Vormen
Er bestaan twee vormen van artrose:

Primaire artrose is de vorm van artrose waar geen aanwijsbare oorzaak voor gevonden kan worden. Het kan op iedere leeftijd optreden.
Primaire artrose kan ook erfelijk zijn. Het ontstaat dan vaak voor het veertigste levensjaar. Secundaire artrose kan ook op iedere leeftijd voorkomen en heeft een duidelijke oorzaak. Vaak komt de beschadiging van het gewrichtskraakbeen door een breuk (fractuur), operatie, erfelijke afwijking (zoals dysplasie waarbij het gewricht niet goed aangelegd is) of een ontsteking van het gewricht. 

Secundaire artrose kan ook ontstaan door abnormale belasting van het gewricht.
Artrose kan voorkomen in meerdere gewrichten tegelijkertijd. We spreken dan van poly-artrose. Bij mono-articulaire artrose is een enkel gewricht aangedaan.

Misverstanden over artrose

Er bestaan een aantal misverstanden over artrose. We zetten ze voor u op een rij.

Artrose is een ouderdomsziekte.
Dit is niet waar. Artrose kan op elke leeftijd ontstaan, hoewel de kans naarmate men ouder wordt wel steeds groter wordt. 

Artrose is slijtage.
Nee, artrose is geen slijtage, maar een reumatische aandoening. Bij deze aandoening neemt de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen geleidelijk af. Dit wordt veroorzaakt door scheurtjes in het kraakbeen. Uiteindelijk kan het kraakbeen op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwijnen. 

Artrose is niet te behandelen.
Artrose is niet te genezen, maar behandeling is zeker zinvol. Pijn en ontstekingen kunnen worden behandeld met medicijnen. Met oefentherapie kan de stijfheid bestreden worden. Bovendien houdt u zo de spieren sterk en soepel. Gewrichten kunnen in sommige gevallen operatief vervangen worden door kunstgewrichten. 

Artrose is hetzelfde als (chronische ontstekings) reuma.
Ook dit is niet waar. Chronische ontstekingsreuma (reumatoïde artritis) is ook een aandoening van de gewrichten. Alleen is er dan sprake van onder andere gewrichtsontstekingen in plaats van kraakbeenachteruitgang. Het gaat wel vaak samen met artrose. 

Gewrichten slijten door beweging.
In tegendeel: bewegen is juist noodzakelijk om de gewrichten soepel te houden. 

Gewrichtspijn
Artrose is één van de bekendste veroorzakers van gewrichtspijn. De beste remedie tegen gewrichtspijn door artrose is in beweging blijven. Op die manier houdt u de gewrichtkapsels soepel. Door af te vallen en te lopen met een wandelstok vermindert u de druk op de gewrichten. Daardoor verlicht u de pijn.

Het voorkomen van gewrichtspijn
Leef regelmatig en eet gezond. Als u klachten heeft zoals kleiner worden, rugpijn of een kromme houding, ga dan naar uw huisarts. Hij kan nagaan of het om osteoporose gaat. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, het liefst in de buitenlucht. Zorg voor inname van voldoende vitamine D. Gebruik alcohol en cafeïne met mate. Voorkom stress 

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m.GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.

                                         

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...