Doorgaan naar hoofdcontent

Prostaatklachten? Naar de huisarts!

Plasklachten bij een prostaatvergroting

Veel mannen krijgen op latere leeftijd te maken met plasklachten. Deze kunnen wijzen op een goedaardige vergroting van de prostaat. Hoewel de klachten vaak worden afgedaan als ouderdomskwaaltjes en sommige mannen zich er een beetje voor schamen, is het belangrijk met klachten meteen naar de huisarts te gaan.
Niet alleen kunnen zonder behandeling de klachten verergeren en tot complicaties leiden, ook is het belangrijk om ernstigere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

                                kijk op www.manuia.org 

Wanneer moet je naar de dokter?

Eigenlijk zodra je klachten krijgt (onder andere bij het plassen), bijvoorbeeld:
  • Vaker moeten plassen, zowel overdag als 's nachts
  • Moeite met plassen
  • Een zwakkere straal
  • Pijn en een branderig gevoel bij het plassen
  • Nadruppelen
  • Erectieproblemen
  • Troebele of bloederige urine
Veel mannen schamen zich voor hun klachten of denken dat het normale problemen zijn die bij het ouder worden horen, waar niets aan gedaan kan worden. Schaamte is nergens voor nodig, de huisarts behandelt ieder jaar duizenden mannen met plasproblemen.

Bovendien zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die de klachten kunnen verlichten of genezen. Het is dus zeker de moeite waard om een bezoekje af te leggen. Misschien wel de belangrijkste reden om te gaan is om prostaatkanker uit te sluiten, wat tegenwoordig een van de meest voorkomende vormen van kanker onder mannen is. Pas in latere stadia van prostaatkanker krijgen mannen klachten, die precies op die van goedaardige vergroting van de prostaat (ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie genoemd)lijken. Soms komt de ziekte pas aan het licht in een vergevorderd stadium als uitzaaiingen voor andere klachten zorgen. 

Vragenlijsten

Wat kun je verwachten als je naar de huisarts gaat? Eerst zal de dokter je een aantal vragenlijsten geven om in te vullen. Dit zijn vragenlijsten die de precieze aard, frequentie en ernst van de klachten vastleggen, de invloed van symptomen op je kwaliteit van leven bepalen en ook je drink- en plasgedrag in beeld brengen. Deze vragenlijsten zullen tijdens de verdere behandeling meerdere malen ingevuld moeten worden om te beoordelen of de klachten verminderen.

Onderzoeken

Na het invullen van de vragenlijsten verwijst de dokter je meestal door voor de volgende onderzoeken:

Rectaal toucher: Een rectaal toucher betekent dat de arts met zijn vinger via de endeldarm de prostaat onderzoekt. Zo krijgt de arts een eerste indruk van de grootte van de prostaat, en kan hij ook beoordelen of de vergroting goedaardig (BHP) of kwaadaardig (prostaatkanker) is. Helaas kan de arts op deze manier alleen vergevorderde stadia van prostaatkanker ontdekken.

Bloedonderzoek: De belangrijkste stof die wordt gemeten in een bloedonderzoek is het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA). Dit is een eiwit dat door de prostaat wordt afgescheiden, en waarvan de concentratie in het bloed hoger is als er sprake is van ontstekingen, forse vergroting van de prostaat of prostaatkanker. Als je ook last hebt van het achterblijven van urine in de blaas na het plassen, zal de arts ook het kreatinegehalte in het bloed laten bepalen. Dit gehalte geeft een beeld van hoe goed je nieren afvalstoffen uit je bloed halen, en is belangrijk, omdat een onvolledige urinelozing de nieren kan beschadigen.
Als de arts geen bijzonderheden ontdekt bij het rectaal toucher, en het bloedonderzoek geen verhoging van PSA aangeeft, is in veruit de meeste gevallen sprake van BHP. Soms worden aanvullende onderzoeken uitgevoerd:

Uroflowmetrie: Bij dit onderzoek wordt je gevraagd bij de arts te komen met een volle blaas. Als je aandrang krijgt om te plassen, gebeurd dit in een speciale bak die de urinestraalkracht meet.

Urodynamisch onderzoek: In dit onderzoek worden de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluiting van de blaas, het eventuele urineverlies, de uitstroomsnelheid van de urine en de spanning in de bekkenbodemspieren gemeten met behulp van een aantal dunne slangetjes in de plasbuis en endeldarm.

Echografie via de anus: Bij dit onderzoek wordt een soort buisje in de anus ingebracht dat geluidsgolven uitzend. Deze geluidsgolven worden door verschillende weefsels in het lichaam verschillend teruggekaatst en tot een beeld gevormd waarop de prostaat en de omringende organen te zien zijn. Het onderzoek is kort en pijnloos, hoewel het inbrengen van het buisje vervelend kan aanvoelen. In sommige gevallen, als de arts een kankergezwel vermoedt, is het nodig een bioptie te nemen.

Behandeling

Als er sprake is van een goedaardige vergroting kan de arts verschillende behandelingen voorstellen. Zo kan de arts medicijnen voorschrijven die de prostaat verkleinen of bepaalde spieren ontspannen zodat je niet meer hoeft te plassen. Ook kan een deel van de prostaat worden verwijderd door een operatie, lasertherapie of electrische stroom. Zo krijgt de plasbuis weer alle ruimte en verdwijnt een groot deel van de klachten.


                                      

bron : gezondheidsnet.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...