Lijnzaad, walnoten en bessen
Gojibessen, chiazaad: deze nieuwe sterren maken carrière als 'superfood'. Maar dat betekent niet dat oude favorieten de vergetelheid verdienen. Denk aan havermout, blauwe bessen en walnoten. Wat maakt hen zo gezond?
Iedereen heeft het er tegenwoordig over. Chiazaad, mangosteen, gojibessen, baobab: ze mogen zich allemaal tot het selecte clubje superfood, oftewel powerfood, rekenen. Maar dat betekent niet dat we grootmoeders kastje buiten beschouwing kunnen laten, want de inhoud daarvan is interessanter dan je denkt.
Havermout
Havermout, is dat powerfood? Jazeker. In Amerika mag op een pak havermout staan dat het goed is voor het cholesterolgehalte. In Europa mag vermeld worden dat havermout zorgt dat het bloedglucose minder stijgt na een maaltijd. Dat komt door de gezonde bèta-glucanen die van nature in haver voorkomen. Lekker in de muesli of als pap ’s ochtends.Blauwe bessen
Ook hier worden superbessen geteeld: de blauwe bes uit het zuiden van het land. Blauwe bessen zijn rijk aan de blauwe kleurstof anthocyaan, die het cholesterolgehalte gezond helpt houden. Bovendien bevatten ze antioxidanten en magnesium.Frambozen
Zomerfruit is natuurlijk sowieso gezond. Maar alléén frambozen zitten bomvol ellagitannines (een antioxidant). Ze helpen het lichaam tegen ziekten beschermen en gaan veroudering tegen. In de zomermaanden volop vers verkrijgbaar en het hele jaar door bevroren te koop.
Sardines
Sardines bevatten ladingen gezonde visvetten, die ons tegen hart- en vaatziekten beschermen. En die gezonde vetten, daar eten we veel te weinig van. Goed idee: af en toe sardientjes op de barbecue of grillplaat.
Reacties
Een reactie posten