Doorgaan naar hoofdcontent

Snelle stofwisseling :

Je gezond streefgewicht hangt van vele factoren af en verschilt van persoon tot persoon. Gezond afslanken is ook afhankelijk van de snelheid waarmee je stofwisseling of metabolisme energie verbrandt. Zo kunnen sommigen alles eten zonder ook maar één grammetje aan lichaamsgewicht te winnen, terwijl anderen aan gewicht winnen door het drinken van een glas water. Een snelle stofwisseling zal je ook vlugger gezond doen afslanken en daar kan je zelf veel aan doen. Een snel metabolisme verbruik je zelfs energie in rust. Welke natuurlijke middelen zorgen voor een snellere stofwisseling en voor vlugger en gezond afslanken?

Voor een versneld metabolisme drink je bij voorkeur zwarte koffie en
groene thee
Een goed werkende stofwisseling of het metabolismezorgt voor de aanvoer van bouwstoffen en zal de giftigeafvalstoffen in versneld tempo afvoeren. Op die manier zorgt je stofwisseling voor de onmisbare energie, nodig om je lichaam naar behoren te laten functioneren. De snelheid waarmee je stofwisseling werkt is dus niets anders dan de hoeveelheid energie die je lichaam verbrandt om zich zelf van de nodige energie te kunnen voorzien.  Je stofwisseling is dus in belangrijke mate mede verantwoordelijk voor eventueel onder- of overgewicht.

Verschil mannen en vrouwen

Het stofwisselingsproces wordt door verschillende factoren beïnvloed. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat mannen gemiddeld meer spiermassa en een lager vetpercentage hebben dan vrouwen. Dat is er oorzaak van dat mannen meer energie verbruiken. De werking van je stofwisseling wordt ook door je leeftijd sterk beïnvloed.  Hoe jonger hoe vlugger je lichaamscellen zich vernieuwen en om die vluggere cel vernieuwing te kunnen realiseren is er extra energie nodig. Grotere mensen verbruiken meer energie dan kleinere. Voor het verwarmen van een grotere oppervlakte is immers meer energie nodig. Je stofwisseling wordt sterk beïnvloed door je hormoonhuishouding en een te vlugge of te trage stofwisseling is ook erfelijk bepaald. Je kan de snelheid waarmee je metabolisme energie en vet verbrandt opvoeren, zelfs zonder geneesmiddelen! Je eet- en leefgewoonten aanpassen is voldoende om extra energie te verbruiken en gezond af te slanken.
  • Spieren: spieren verbruiken meer energie dan vet

    Mannen hebben meer spiermassa en een lager vetpercentage dan vrouwen, waardoor ze ook meer energie gebruiken
    zelfs in rust. Krachttraining is een uitstekende manier om je metabolisme in rust te verhogen.

  • Extra beweging: cardio training is eveneens uitstekend om de snelheid van je metabolisme te verhogen. Het zal je geen extra spiermassa of grotere en sterkere spieren bezorgen, wél meer energie doen verbruiken tijdens de uren na je cardiotraining. Het resultaat van een intensieve training is ook groter. Kies bij voorkeur voor een intervaltraining of neem minder rustpauzes. Twee trainingen van dertig minuten hebben een gunstiger effect op je stofwisseling dan één training van een uur.
  • Drink water: voor de aan- en afvoer van alle toxische stoffen heeft je lichaam voldoende water nodig. Bij gebrek daar aan water zal je stofwisseling naar een lager toerental overschakelen. Water zorgt tegelijk voor het optimaal functioneren van al je organen. Je drinkt water best ijskoud, dat geeft je stofwisseling een extra boost.

    Drink water ijskoud, dat doet je extra energie verbruiken
Eet vaker: om je metabolisme te versnellen eet je bij voorkeur meerdere maar kleinere porties per dag. Drie klassieke maaltijden vertragen je stofwisseling. Met 5 tot 7 kleine maaltijden zorg je voor een constante werking en snelheid van je metabolisme.

Stevig ontbijt: je ontbijt is zonder twijfel de belangrijkste maaltijd van de dag, zelfs je stofwisseling wordt er wakker van. Kies voor het slapen gaan voor een gezonde snack, dat houd je metabolisme op peil. Eet je enkele uren voor je gaat slapen niets meer, dan zal je metabolisme vertragen.
  • Kruiden: brengen niet alleen je gerechten op smaak ze zorgen er ook voor dat je stofwisseling sneller zal werken. Zo verhogen zowel groene als rode chilipepers je metabolisme met ruim twintig procent
  • Een gezond en stevig ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag Voeding rijk aan eiwitten: je lichaam zal eiwitten moeilijker afbreken dan vetten of koolhydraten, het heeft daar dan ook meer energie voor nodig. Variatie en evenwicht in je voedingspatroon is voor een gezondmetabolisme van groot belang. Zorg er steeds voor dat je voeding je voldoende je stofwisseling voldoende bouwstoffen en de nodige vitaminen en mineralen bezorgt om optimaal te functioneren.Gezonde eiwitten: vind je vooral in tofu, eieren, vis, mager varkens- en rundvlees, noten, bonen en in zuivelproducten.
  • Koffie: drink je bij voorkeur zwart.  Zwarte koffie stimuleert je stofwisseling. Melk en suiker doen dit gunstig effect teniet.
  • Groene thee: zorgt voor een verhoogde  stofwisseling. Zowel de cafeïne als de catechine in de thee geven je metabolisme gedurende enkele uren een stevige boost.
  • Crash diëten: zijn niet doeltreffend, maar ongezond en is in extreme gevallen zelfs levensgevaarlijkCrash diëten met minder dan 1000 calorieën zijn bijzonder nadelig voor je stofwisseling. Deze diëten zorgen er wél voor dat je snel afvalt, maar dit gaat ten koste van een gezonde voeding en van je spieren. Doordat je veel spiermassa verliest daalt ook jestofwisseling. Een crash dieet zorgt er zelfs voor dat je lichaam minder calorieën verbrandt en sneller gewicht zal bijwinnen in plaats van te vermageren. Dat is er dan ook de oorzaak van dat de kilo’s bij een normaal voedingspatroon er zo weer aanvliegen.

    Voldoende en gezonde slaap is onmisbaar voor een vlotte stofwisseling

    bron: leefgezond.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van