Doorgaan naar hoofdcontent

Brood: bruin of wit?

Volkoren bevat veel vezels

Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en geven een vol gevoel. Ze zitten bijvoorbeeld in groente, fruit en noten, maar ook brood is een leverancier van voedingsvezels. Welke broodsoort bevat de meeste vezels? Kun je afgaan op de donkere kleur of zegt dat niets?
brood, volkoren, vezels, voedingsvezels, meergranenbrood, verrijkt witbrood, witbrood

Graankorrels

Brood kan gemaakt worden van allerlei graansoorten, zoals tarwe. Graankorrels bevatten een kern en daaromheen zit een buitenlaag bestaand uit zemelen en kiemen. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels zit in het buitenste laagje. Hoeveel vezels er in brood zitten, hangt af van de hoeveelheid zemelen en kiemen die in het brood verwerkt zijn.


Volkoren

Volkorenbrood wordt gemaakt van hele graankorrels. De korrels worden inclusief de buitenste laag gemalen, met als resultaat volkorenmeel. In volkorenboterhammen zie je vaak nog stukjes graankorrel zitten. Omdat in volkorenbrood de hele korrel wordt gebruikt, bevat deze broodsoort de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezel.


Bruin en wit

Witbrood is gemaakt van bloem: het gemalen middelste deel van de tarwekorrel. De buitenste laag van de korrels wordt in witbrood juist niet gebruikt. In witbrood zitten daardoor wel dezelfde voedingsvezels, vitamines en mineralen als in volkorenbrood, maar in een kleinere hoeveelheid.
Er is ook witbrood te koop waar extra vezels aan toegevoegd zijn. De hoeveelheid voedingsvezel in zulk verrijkt witbrood is vergelijkbaar met de hoeveelheid voedingsvezel in volkorenbrood. Er zitten wel andere vezels in dan in volkorenbrood, namelijk inuline, een vezel die ook voorkomt in wortels van planten. Verrijkt witbrood is handig als je niet van volkorenbrood houdt, maar het heeft niet exact dezelfde voedingswaarde en kan volkorenbrood dan ook niet helemaal vervangen.
Bruinbrood zit qua vezelgehalte tussen wit en volkoren in. Daarin wordt een groter deel van de graankorrels gebruikt dan bij witbrood, maar niet de hele korrel zoals bij volkorenbrood. Een gedeelte van de zemelen en kiemen zijn uit het meel gezeefd.

Meergranenbrood

Meergranenbrood wordt van meerdere soorten graan gemaakt en vaak zitten er zaden, vruchten, pitten, noten of korrels in. Het ziet er misschien extra gezond uit, maar hoeft dat niet per se te zijn. Van volkorenbrood is wettelijk vastgelegd dat het helemaal gemaakt moet zijn van volkorenmeel. Voor meergranenbrood geldt deze verplichting niet, dus dat kan ook van bloem (de basis van witbrood) gemaakt zijn.


Wat zegt de kleur?

De kleur van een brood zegt niks over de hoeveelheid vezels die het bevat. Met moutmeel of gekarameliseerde suiker kan brood donkerder gekleurd worden. Als aan witbrood extra kleurloze voedingsvezels toegevoegd zijn, is het nog steeds wit, maar bevat het toch net zoveel vezels bevat als bruin- of volkorenbrood.

Soort brood

Portie

Vezels

Witbroodsnee van 30 gram0,8 gram
Suikerbroodsnee van 35 gram0,9 gram
Croissantper stuk van 40 gram0,9 gram
Pitabroodjeper stuk van 50 gram1,1 gram
Krentenbroodsnee van 35 gram1,1 gram
Maisbroodsnee van 30 gram1,4 gram
Bruin (tarwe)broodsnee van 35 gram1,8 gram
Speltbroodsnee van 35 gram1,8 gram
Meergranen (bloem)snee van 35 gram1,9 gram
Licht roggebroodsnee van 25 gram1,9 gram
Speltbrood volkorensnee van 35 gram2,1 gram
Volkorenbroodsnee van 35 gram2,3 gram
Mueslibroodsnee van 35 gram2,4 gram
Meergranen (meel)snee van 35 gram2,6 gram
Volkoren
zonnebloempittenbrood
snee van 35 gram3,0 gram
Donker, Fries roggebrood snee van 40 gram3,3 gram


























bron: gezondheidsnet.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...