Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is psoriasis

Psoriasis betreft een chronische huidziekte die vooral wordt gekenmerkt door rode vlekken op jehuid. Deze vlekken zijn bedekt met witte schilfers die dikwijls dik en opgezwollen zijn. Geen enkele plaats op je lichaam is beschermt tegen psoriasis dat vooral voorkomt op de hoofdhuid, de strekzijde van je kniën en ellebogen, de onderkant van je rug, je benen en je armen, je handen en voeten, alle lichaamsplooien en in erg zeldzame gevallen in je aangezicht. Psoriasis is meestal goed gelokaliseerd. Tegelijk over je helelichaam komt uiterst zelden voor.

Psoriasis en artritis

In vele gevallen komt psoriasis samen met artritis en/of met de ziekte van Crohn voor. Er zijn vele oorzaken, maar psoriasis wordt hoofdzakelijk erfelijk bepaald. Vergeet hierbij niet dat iedereen met psoriasis worden geboren. Iedereen met een voor beschiktheid kan op latere leeftijd psoriasis ontwikkelen. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je ooit met psoriasis zal af te rekenen krijgen. Hebben je ouders psoriasis, dan loop je vijftig procent kans dat ook te ontwikkelen.

Immuniteitsstoornis


Over dé oorzaak van psoriasis tast men nog steeds in het duister. Het gaat wellicht om een immuniteitsstoornis waarbij je immuunsysteem een verkeerd signaal geeft met een versnelde groeicyclus van je huidcellen tot gevolg.  In normale omstandigheden vernieuwt je huid zich maandelijks, bij psoriasis gebeurt dit in een razend vlug tempo waarbij je cellen zich maar liefst zes maal meer in de richting van je buitenste huidlaag verplaatsen. Daardoor treedt verhoorning van je huid of schilfer vorming op, niets meer dan onrijpe huidcellen die te vroeg werden afgestoten. Enkel mensen met de erfelijke voorbeschiktheid krijgen deze huidkwaal.


Psoriasis op je haarlijn en je hoofdhuis

  • Stressgevoelig: psoriasis is ook stressgevoelig. Tijdens examens, bij gezinsmoeilijkheden en problemen op het werk komt veel meer psoriasis voor of verergert deze kwaal.

Geneesmiddelen


Geen enkele behandeling kan psoriasis genezen, geneesmiddelen pakken uitsluitend de symptomen van deze huidziekte  aan. Sommige geneesmiddelen brengen door hun bijwerkingen zelfs je gezondheid ernstig in gevaar. Heel wat behandelingen streven het reinigen van je huid na, anderen houden de opstoten van psoriasis min of meer onder controle.
Er zijn drie manieren van de behandeling van psoriasis beschikbaar:
  • Lokale of topische behandelingen: met allerlei zalfjes, crèmes en lotions op basis van teer , anthralin, cortisone en vitamine D 3.

    Met allerlei zalfjes, crèmes en lotions tracht men de vervelende symptomen van psoriasis te verzachten
  • Teer: wordt enkel nog gebruikt in shampoos en zalfjes in combinatie met andere stoffen. Teer verhoogt je gevoeligheid voor de zon en kan huidirritaties veroorzaken. 
  • Vitamine D 3: remt de aanmaak van huidcellen. Werkt traag maar doeltreffend. Wordt niet gebruikt in het gezicht en zeker niet bij kinderen. Kan huidirritaties veroorzaken.
  • Anthralin: enkel geschikt bij de zachte vorm van psoriasis, veel in combinatie metlichttherapie. Het kleurt de huid en kan huidirritatie veroorzaken.
  • Salicylzuur: vergemakkelijkt het loskomen van witte huidschilfers.
  •  Cortisonen: wordt gebruikt als basisbehandeling. Werkt ontstekingsremmend.
  • Lichttherapie: verschillende therapieën aangepast aan de soort en de ernst van je huidaandoening.

    In sommige gevallen is lichttherapie efficiënjt bij de bestrijding van psoriasis
  • Systemische behandeling: bij ernstige vormen van psoriasis die niet met lokale middelen of lichttherapie onder controle kunnen worden gebracht zal de dermatoloog een systemische therapie voorstellen.

Alternatieve therapiën

  • Climato therapy: zonlicht in combinatie met erg zout water zoals het water van de Dode Zee.
  • Meditatie en Relaxatie: wordt je psoriasis uitgelokt door een verhoogde stress dan kan deze therapie écht zinvol zijn.
  • Aloë vera, jojoba en toverhazelaar: deze plantaardige olieën zoals Aloë, jojoba en de toverhazelaar hebben een vochtinbrengende werking en een verzachtend effect op psoriasis.
  • Morinda Max bioactieve juice  ; op basis van noni . kornoelje, olijfblad en bosbessen; 

Psoriasis dieet


Het mediterrane dieet met veel groenten en fruit blijkt nu ook het ideale dieet tegen psoriasis
Wetenschappers staan sceptisch tegenover de doeltreffendheid van het psoriasis dieet, maar patiënten met deze huidaandoening stellen met dit dieet een opmerkelijke verbetering vast.
Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding ook aan de basis van onze gezondheid en dat geldt dus ook bij de bestrijding van psoriasis.
  • Het mediterrane dieet: op basis van gezonde olijfolie, vette vis en verse groenten en dagelijks één glaasje rode wijn heeft al vele patiënten met psoriasis geholpen.
  • Aziatisch dieet: eveneens op basis van vis en verse producten, boekt mooie resultaten.
  • Groenten en fruit: één ding is duidelijk, het gebruik van verse groenten met een ontstekingsremmende werking kunnen de symptomen van psoriasis maar ook van eczeem verzachten.
 
Ook allerlei bessen helpen tegen verschillende soorten psoriasis
Dat is eveneens het geval met voeding rijk aan omega 3 vetzuren (vette vis, walnoten, lijnzaad, algenolie, astaxanthin, pure chocolade, ycnogenol, geelwortel, kurkuma, boswellia en  luteëne.
  • Voeding rijk aan antioxidanten:zoals bessen, paars fruit, cacao, kaneel en kruiden.
  • Olieolijfolie (extra virgin), teunisbloemolie, borage olie.
  • Selenium: knoflook, uien,broccoli, asperges, tomaten, zaden, champignons, noten, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte (kip, eend, konijn, fazant), spier- en orgaanvlees (lever, niertjes…) en eierdooier.
  • Zink: komt in slechts kleine hoeveelheden in onze voeding voor.  Zink vind je vooral in eiwitrijke voeding. Goede bronnen van zink zijn rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, krab, kalkoen, kip, kreeft, mosselen en zalm, in zuivelproducten (melk, yoghurt en kaas), in pinda’s, bonen in alle volkoren granen, bruine rijst, volkoren brood, aardappelen en pompoenpitten. Fruit en groenten.
  • Probiotica: zorgt voor een gezonde darmflora en is vooral aanwezig in zuivel, yoghurt en in kwark.
  • Gezonde voeding: in je strijd tegen psoriasisdieet ontdek je HIER!

bron: leefnugezonder.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...