Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is psoriasis

Psoriasis betreft een chronische huidziekte die vooral wordt gekenmerkt door rode vlekken op jehuid. Deze vlekken zijn bedekt met witte schilfers die dikwijls dik en opgezwollen zijn. Geen enkele plaats op je lichaam is beschermt tegen psoriasis dat vooral voorkomt op de hoofdhuid, de strekzijde van je kniën en ellebogen, de onderkant van je rug, je benen en je armen, je handen en voeten, alle lichaamsplooien en in erg zeldzame gevallen in je aangezicht. Psoriasis is meestal goed gelokaliseerd. Tegelijk over je helelichaam komt uiterst zelden voor.

Psoriasis en artritis

In vele gevallen komt psoriasis samen met artritis en/of met de ziekte van Crohn voor. Er zijn vele oorzaken, maar psoriasis wordt hoofdzakelijk erfelijk bepaald. Vergeet hierbij niet dat iedereen met psoriasis worden geboren. Iedereen met een voor beschiktheid kan op latere leeftijd psoriasis ontwikkelen. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je ooit met psoriasis zal af te rekenen krijgen. Hebben je ouders psoriasis, dan loop je vijftig procent kans dat ook te ontwikkelen.

Immuniteitsstoornis


Over dé oorzaak van psoriasis tast men nog steeds in het duister. Het gaat wellicht om een immuniteitsstoornis waarbij je immuunsysteem een verkeerd signaal geeft met een versnelde groeicyclus van je huidcellen tot gevolg.  In normale omstandigheden vernieuwt je huid zich maandelijks, bij psoriasis gebeurt dit in een razend vlug tempo waarbij je cellen zich maar liefst zes maal meer in de richting van je buitenste huidlaag verplaatsen. Daardoor treedt verhoorning van je huid of schilfer vorming op, niets meer dan onrijpe huidcellen die te vroeg werden afgestoten. Enkel mensen met de erfelijke voorbeschiktheid krijgen deze huidkwaal.


Psoriasis op je haarlijn en je hoofdhuis

  • Stressgevoelig: psoriasis is ook stressgevoelig. Tijdens examens, bij gezinsmoeilijkheden en problemen op het werk komt veel meer psoriasis voor of verergert deze kwaal.

Geneesmiddelen


Geen enkele behandeling kan psoriasis genezen, geneesmiddelen pakken uitsluitend de symptomen van deze huidziekte  aan. Sommige geneesmiddelen brengen door hun bijwerkingen zelfs je gezondheid ernstig in gevaar. Heel wat behandelingen streven het reinigen van je huid na, anderen houden de opstoten van psoriasis min of meer onder controle.
Er zijn drie manieren van de behandeling van psoriasis beschikbaar:
  • Lokale of topische behandelingen: met allerlei zalfjes, crèmes en lotions op basis van teer , anthralin, cortisone en vitamine D 3.

    Met allerlei zalfjes, crèmes en lotions tracht men de vervelende symptomen van psoriasis te verzachten
  • Teer: wordt enkel nog gebruikt in shampoos en zalfjes in combinatie met andere stoffen. Teer verhoogt je gevoeligheid voor de zon en kan huidirritaties veroorzaken. 
  • Vitamine D 3: remt de aanmaak van huidcellen. Werkt traag maar doeltreffend. Wordt niet gebruikt in het gezicht en zeker niet bij kinderen. Kan huidirritaties veroorzaken.
  • Anthralin: enkel geschikt bij de zachte vorm van psoriasis, veel in combinatie metlichttherapie. Het kleurt de huid en kan huidirritatie veroorzaken.
  • Salicylzuur: vergemakkelijkt het loskomen van witte huidschilfers.
  •  Cortisonen: wordt gebruikt als basisbehandeling. Werkt ontstekingsremmend.
  • Lichttherapie: verschillende therapieën aangepast aan de soort en de ernst van je huidaandoening.

    In sommige gevallen is lichttherapie efficiënjt bij de bestrijding van psoriasis
  • Systemische behandeling: bij ernstige vormen van psoriasis die niet met lokale middelen of lichttherapie onder controle kunnen worden gebracht zal de dermatoloog een systemische therapie voorstellen.

Alternatieve therapiën

  • Climato therapy: zonlicht in combinatie met erg zout water zoals het water van de Dode Zee.
  • Meditatie en Relaxatie: wordt je psoriasis uitgelokt door een verhoogde stress dan kan deze therapie écht zinvol zijn.
  • Aloë vera, jojoba en toverhazelaar: deze plantaardige olieën zoals Aloë, jojoba en de toverhazelaar hebben een vochtinbrengende werking en een verzachtend effect op psoriasis.
  • Morinda Max bioactieve juice  ; op basis van noni . kornoelje, olijfblad en bosbessen; 

Psoriasis dieet


Het mediterrane dieet met veel groenten en fruit blijkt nu ook het ideale dieet tegen psoriasis
Wetenschappers staan sceptisch tegenover de doeltreffendheid van het psoriasis dieet, maar patiënten met deze huidaandoening stellen met dit dieet een opmerkelijke verbetering vast.
Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding ook aan de basis van onze gezondheid en dat geldt dus ook bij de bestrijding van psoriasis.
  • Het mediterrane dieet: op basis van gezonde olijfolie, vette vis en verse groenten en dagelijks één glaasje rode wijn heeft al vele patiënten met psoriasis geholpen.
  • Aziatisch dieet: eveneens op basis van vis en verse producten, boekt mooie resultaten.
  • Groenten en fruit: één ding is duidelijk, het gebruik van verse groenten met een ontstekingsremmende werking kunnen de symptomen van psoriasis maar ook van eczeem verzachten.
 
Ook allerlei bessen helpen tegen verschillende soorten psoriasis
Dat is eveneens het geval met voeding rijk aan omega 3 vetzuren (vette vis, walnoten, lijnzaad, algenolie, astaxanthin, pure chocolade, ycnogenol, geelwortel, kurkuma, boswellia en  luteëne.
  • Voeding rijk aan antioxidanten:zoals bessen, paars fruit, cacao, kaneel en kruiden.
  • Olieolijfolie (extra virgin), teunisbloemolie, borage olie.
  • Selenium: knoflook, uien,broccoli, asperges, tomaten, zaden, champignons, noten, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte (kip, eend, konijn, fazant), spier- en orgaanvlees (lever, niertjes…) en eierdooier.
  • Zink: komt in slechts kleine hoeveelheden in onze voeding voor.  Zink vind je vooral in eiwitrijke voeding. Goede bronnen van zink zijn rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, krab, kalkoen, kip, kreeft, mosselen en zalm, in zuivelproducten (melk, yoghurt en kaas), in pinda’s, bonen in alle volkoren granen, bruine rijst, volkoren brood, aardappelen en pompoenpitten. Fruit en groenten.
  • Probiotica: zorgt voor een gezonde darmflora en is vooral aanwezig in zuivel, yoghurt en in kwark.
  • Gezonde voeding: in je strijd tegen psoriasisdieet ontdek je HIER!

bron: leefnugezonder.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van