Doorgaan naar hoofdcontent

Eet je vezelrijk :

Volkoren, groenten en fruit

Vezels zijn er in verschillende soorten en maten. Per dag wordt  geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. Volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten zijn rijk aan voedingsvezels. Ze zijn heel belangrijk voor een goede darmwerking. Een aantal tips van het Voedingscentrum om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen.volkoren, vezels, vezelrijke voeding, zilvervliesrijst, mueslibol, roggebrood







Het beste zou zijn om alleen maar vezelrijke producten te eten. Maar misschien houd je dat maar lastig vol, omdat je witte rijst of wit brood nou juist zo lekker vindt. Neem je dan voor om op bepaalde dagen of maaltijden wel te letten op de hoeveelheid vezels. Kies dan voor vezelrijke producten als bijvoorbeeld volkorenbrood, zilvervliesrijst en boerenmuesli. Ook lekker voor de afwisseling: een mueslibol, roggebrood of linzen.

Op elkaar

Boterhammen zijn een prima bron van vezels, maar het beleg is niet altijd even gezond. Doe daarom twee boterhammen op elkaar of koop ongesneden brood en snijd je eigen (lekker dikke) plakken af.

Kies voor volkoren

Weet je niet goed wat voor brood je moet kiezen? Let dan in elk geval op het woord 'volkoren' op de verpakking. Volkorenbrood is vezelrijk brood waarbij de granen in zijn geheel zijn gebruikt. 'Meergranen' zegt niet zoveel over de hoeveelheid vezels. Staat er niks op de verpakking? Vraag het dan aan de bakker.

Tussendoortjes

Had je niet zo’n vezelrijke maaltijd? Niet alleen tijdens de hoofdmaaltijden, maar ook tussendoor is er ruimte om vezelrijke producten te eten. Geef je favoriete extra een volkoren-update: kies voor volkorenbiscuitjes, extra vezelrijke crackers,eet een appel in plaats van appelsap te drinken. Kijk op het etiket van producten hoeveel vezels er in zitten.

Etiketten

Als je kinderen vragen waarom ze volkoren brood moeten eten, kun je zeggen: 'Daarom!' Maar een klein lesje over vezels kan natuurlijk nooit kwaad. Leg ze kort iets uit over het goede van vezels en laat ze zelf op het etiket zien hoeveel verschil er zit tussen verschillende soorten eten. Kunnen ze de meest vezelrijke crackers vinden in de supermarkt? En hoe zit dat met mueslibollen, witte bolletjes en bruine bolletjes?

bron: gezondheidsnet.nl


Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...