In het vooruitzicht van de zomer en hun deugddoende zomervakantie zijn het vooral de vrouwen die snel nog enkele kilo aan lichaamsgewicht willen afvallen om met een strakke en platte buik en onder bewonderende blikken langs het strand te kunnen flaneren. Ze proberen meestal hun doel te bereiken door het volgen van ongezonde crash diëten. Deze beloven hen spectaculaire resultaten, maar die zijn slechts van tijdelijke aard. Eens terug in hun vroegere eet- en leefgewoonten hervallen vliegen de kilo’s er zo weer aan. Jaarlijks worden weer andere diëten populair. We gingen voor u op zoek naar de populairste diëten van deze lente en vroegen ons daarbij af hoe gezond ze zijn.
Een van de populairste diëten van de lente 2013 is ongetwijfeld het Cambridge dieet dat nu al enkele jaren vele aanhangers telt. Dit dieet houdt het ondertussen al ruim 25 jaar vol, en dit ondanks het feit dat het aantal calorieën dat je dagelijks mag innemen hier wordt teruggeschroefd tot amper 500!
Beperkt aantal calorieën
Het totaal aantal calorieën dat we dagelijks mogen gebruiken is vooral afhankelijk van je gewicht. Daarbij is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Terwijl het gemiddeld aantal calorieën bij mannen dagelijks werd vastgesteld op gemiddeld 2700 moeten vrouwen het met 2000 calorieën stellen. Beschik je met amper 500 calorieën per dag over alle gezonde voedingsstoffen om je lichaam gezond te laten functioneren? Volgens het Cambridge dieet verlies je veruit het meeste gewicht door zo weinig mogelijk koolhydraten te eten. Het is bekend dat je lichaam energie op slaat in de vorm van vet en koolhydraten.
Heeft je lichaam brandstof nodig, dan zal het eerst je reserves aan koolhydraten aanspreken en pas daarna je vetreserves. Wil je op korte tijd zoveel mogelijk overtollige kilo’s lichaamsgewicht kwijt dan moet je in de eerste plaats je teveel aan vet afbouwen. In het Cambridge dieet staat eiwitrijke voeding centraal, dit terwijl de consumptie van zowel vetten als koolhydraten zo veel mogelijk moet worden vermeden.
Om te voorkomen dat je alle verloren kilo’s vlugger terug wint dan je ze verloor, hanteert men in het Cambridge dieet een afbouwplan waarmee men ook rekening houdt met je houding tegenover eten.
De basis van het Cambridge dieet
- Caloriearme voeding: in het Cambridge dieet eet je bij voorkeur caloriearme soepen, shake ‘s en energierepen. Eén portie bevat ongeveer 150 kcal en daar mag je er dagelijks drie van naar binnen werken.
- Vervangmaaltijden: wil je afslanken via het Cambridge dieet, dan moet je je inschrijven bij een Cambridge- consulent, bij wie je alle vervangmaaltijden kan aanschaffen.
- Variatie en evenwicht: voor een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon ben je verplicht na drie weken Cambridge dieet één week naast je drie maaltijdvervangers ook een lichte avondmaaltijd te gebruiken. Dat is noodzakelijk om een tekort aan vitaminen, mineralen en alle andere gezonde voedingsstoffen te vermijden.
- Advies van de voedingscoach: met het Cambridge dieet vliegen de kilo’s er razend vlug af. Het Cambridge dieet een sprekend voorbeeld van een ongezond dieet. Je lichaam kan onmogelijk naar behoren functioneren met amper 500 calorieën per dag. Klachten als hoofdpijn, duizeligheid, obstipatie of diarree en misselijkheid zijn hier schering en inslag. Maaltijdvervangers zijn ongeschikt om gezond af te slanken.
Het groene koffie dieet
Geen enkel dieet is blijkbaar té gek om zo snel en zo veel mogelijk kilo’s overgewicht definitief kwijt te spelen. Een dieet dat het deze lente bijzonder goed doet is het groene koffie dieet. Je maakt hier gebruik van een voedingssupplement dat hoofdzakelijk cafeïne bevat. Cafeïne is een stimulerend middel dat meer en meer wordt gelinkt aan gewichtsverlies. Naast cafeïne bevat deze groene afslank koffie ook Ganoderma Lucidum, of Lingzhi, Lingzhi, een natuurproduct dat je bloeddruk in evenwicht houdt en tegelijk een positieve invloed op je immuunsysteem heeft.
- Het advies van de voedingscoach: het groene koffie dieet is niet geschikt voor kinderen jonger dan 15 en personen boven de 65, voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en voor patiënten met ernstige hartproblemen.
Het Dukan dieet
Een dieet dat nu al jaren bijzonder populair is, is het Dukan dieet, dat geen spectaculaire resultaten belooft. Wekelijks één kilo afvallen zonder honger te lijden is het basisprincipe van dit dieet. Met dit Dukan dieet val je af terwijl je nog steeds van je maaltijden kan genieten. Het Dukan Dieet is gebaseerd op proteïnerijke voedingsmiddelen die onbeperkt gegeten mogen worden, van een hongergevoel is hier geen sprake is.
Garnalen, zalm en magere vleeswaren, vezelrijke voeding en zuivelproducten mogen volgens Pierre Dukan, de geestelijke vader van het gelijknamige dieet, onbeperkt gegeten worden.
Het Dukan Dieet bestaat uit vier fasen:
- De aanvalsfase: in deze eerste fase eet je uitsluitend proteïnen, die snel vet verbranden.
- De alternatieve fase: het geregeld eten van groenten is in deze fase van het dieet toegestaan.
- De overgangsfase: je hebt je gezond streefgewicht bereikt en begint geleidelijk aan weer ‘normaal’ te eten.
- De volhardingsfase: je eet weer zoals voor de start van het Dukan dieet. Een dag per week eet je uitsluitend proteïnerijke voeding zoals in de eerste fase.
- Advies van de voedingscoach: dit populaire Dukan Dieet is alles behalve gezond. Op langere termijn is het zelfs schadelijk voor je nieren. Wanneer je in je vroegere eetgewoonten hervalt is de kans op het jojo effect vrij groot en vliegen de kilo’s er zo weer aan. Het Dukan dieet is arm aan vitaminen en mineralen, maar bevat des te meer vetten en cholesterol, die hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken en bovendien kankerverwekkend kunnen zijn. Het dukan dieet vergroot je risico op osteoporose door zijn gebrek aan calcium.
Het vasten dieet
In dit dieet mag je vijf dagen eten wat je wil, twee dagen moet je jouw calorieën verbruik beperken tot 500 per dag. Deze caloriearme dagen moeten niet noodzakelijk op elkaar volgen. Het vasten dieet belooft je één kilo gewichtsverlies per week.
- Advies van de voedingscoach:door de twee vastendagen is dit dieet moeilijk vol te houden. Op de vastendagen mag je maximum amper 500 calorieën per dag opnemen, veel te weinig om gezond te zijn. Hoofdpijn, duizeligheid, obstipatie of diarree en misselijkheid zijn veel gehoorde klachten.
Het acht uren dieet
Een erg populair dieet dat op hetzelfde principe is gebaseerd dan het vasten dieet. Je mag dagelijks enkel tijdens een periode van maximum acht uur eten. Op die manier wil men je lichaam meer tijd geven om calorieën te verbranden, voedingsstoffen te verwerken en toxische afvalstoffen af te voeren. Dit acht uren dieetbelooft je wekelijks tot vijf kilo te vermageren. Men gaat ervan uit dat je gezond te vermageren niet minder of anders moet eten. Het volstaat om binnen een tijdspanne van acht uur per dag te eten wat je wil. Volgens dit dieet is ganse dagen eten en snoepen verantwoordelijk voor overgewicht, waardoor je lichaam onvoldoende tijd krijgt krijgt al dat voedsel te verwerken. Door voor jezelf een tijdspanne van acht uur te bepalen – van 8.00 tot 16.00 uur of van 10.00 tot 18.00 uur, omzeil je dat probleem en zorg je voor een gezonde spijsvertering. Dit acht-uren dieet voldoet aan enkele wetenschappelijke principes die het risico op hartaandoeningen, diabetes, kanker en Alzheimer verminderen.
bron; leefgezond.be
Reacties
Een reactie posten