Je broek of rok lijkt wel enkele maten te klein, je buik zwelt op als een ballon en je winderigheid werkt écht storend. Een opgezwollen buik of opgeblazen gevoel lijkt in de meeste gevallen eerder onschuldig, vervelend is het zéker. Maar liefst twintig procent, goed voor méér dan twee miljoen landgenoten, krijgt er regelmatig mee af te rekenen, vooral na het eten van hun warme maaltijd. Wat zijn de oorzaken van zo'n vervelend opgezwollen gevoel en wat kun je eraan doen om er definitief van verlost te raken?
Een opgezwollen buik kan het gevolg zijn van teveel eten, maar dat is lang niet altijd het geval |
Verstoorde darmflora
Een opgezwollen buik ontstaat meestal bij gisting in jedarmen als gevolg van een slechte spijsvertering. Een verstoorde darmflora heeft verschillende oorzaken. Dat kan te maken hebben met je ouderdom, maar kan ook het gevolg zijn van angst, stress, het overmatig drinken van alcoholische dranken, roken, van een vette en onaangepaste voeding of van het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Daardoor ontstaan gassen in je darmen en dat veroorzaakt winderigheid en een opgezwollen buik, die ook kan wijzen op problemen met je lever en alvleesklier. Je kan het risico op het ontstaan van teveel darmgassen vermijden door:
Pittige groenten als paprika's en kruiden liggen mee aande basis van een opgezwollen buik |
- Trager te eten, te drinken of te vlug te praten tijdens de maaltijd.
- Onoplosbare voedingsvezels en onverteerbare zetmeelproducten te mijden.
- Frisdrank, bier, slagroom, allerlei soufflès en brood, voedingsstoffen die veel lucht bevatten, links te laten liggen.
Door gasvorming te vermijden maak je meteen ook komaf met je opgezwollen buik. Dat kun je door in de eerste plaats rustig te eten en te praten, en goed te kauwen zodat je minder lucht binnen krijgt. Stop met roken en gebruik bij voorkeur paracetamol in plaats van gasvormende pijnstillers. Zorg voor voldoende ontspanning en voor lichaamsbeweging.
Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om gasvorming in je darmen te voorkomen |
Drink dagelijks een tas brandnetelthee en/of brandnetelsoep. Brandnetels zijn doeltreffend tegen winderigheid en een opgezwollen buik.
Probeer uit te zoeken wat bij jou dat opgeblazen gevoel veroorzaakt zodat je er iets kan aan doen.
Voeding die gasvorming in de hand werkt en dus te mijden is:
- Groeten: nieuwe aardappelen,prei, peulvruchten, allerlei koolsoorten, paprika, spruitjes en knoflook en radijsjes.
- Fruit: pruimen, meloen en alle onrijp fruit.
- Dranken: alcohol, bier en alle koolzuurhoudende dranken.
- Suiker: suikervervangers en alle vette voeding.
- Eieren: alle eiergerechten.
- Kruiden: alle scherpe kruiden en specerijen, noten en kokos.
Niet altijd onschuldig
Meestal zijn de oorzaken van een opgezwollen buik onschuldig, maar dat is niet altijd het geval. Raadpleeg zeker je huisarts wanneer je opgeblazen gevoel samen gaat met bloedverlies (ontlasting), koorts, plots gewichtsverlies zonder aanwijsbare oorzaak, wakker worden met een opgezwollen buik, bij plots en hevige buikpijn die even vlug weer verdwijnt en bij bloedarmoede.
bron: leefnugezonder.be
Reacties
Een reactie posten