Doorgaan naar hoofdcontent

Een opgezwollen buik kun je voorkomen

Je broek of rok lijkt wel enkele maten te klein, je buik zwelt op als een ballon en je winderigheid werkt écht storend. Een opgezwollen buik of opgeblazen gevoel lijkt in de meeste gevallen eerder onschuldig, vervelend is het zéker. Maar liefst twintig procent, goed voor méér dan twee miljoen landgenoten, krijgt er regelmatig mee af te rekenen, vooral na het eten van hun warme maaltijd. Wat zijn de oorzaken van zo'n vervelend opgezwollen gevoel en wat kun je eraan doen om er definitief van verlost te raken?

Een opgezwollen buik kan het 
gevolg zijn van teveel eten, maar 
dat is lang niet altijd het geval
Een opgezwollen buik en het ermee gepaard gaandeopgeblazen gevoel hangt van verschillende factoren af. De voornaamste oorzaak maar moet in de eerste plaats bij een slechte spijsvertering worden gezocht. Werkenmaag en darmen  onvoldoende, en zorgen ze voor een onvoldoende vertering van het voedsel, dan kun je last krijgen van zo'n opgezwollen buik. De druk in darmen en buik neemt dan gaandeweg toe. Je hebt constant een 'vol' gevoel'. Andere symptomen zijn misselijkheid, braken en pijn in je bovenbuik. Een opgeblazen gevoel kan ontstaan als gevolg van een uitgebreide maaltijd, maar dat is lang niet de enigste oorzaak. Een onvoldoende lediging van je maag, een lactose- intolerantie, een gluten allergie en coeliaki of het prikkelbare darmsyndroom kunnen even goed aan de basis liggen van dit vervelend en ongemakkelijk gevoel.

Verstoorde darmflora
Een opgezwollen buik ontstaat meestal bij gisting in  jedarmen als gevolg van een slechte spijsvertering. Een verstoorde darmflora heeft verschillende oorzaken. Dat kan te maken hebben met je ouderdom, maar kan ook het gevolg zijn van angst, stress, het overmatig drinken van alcoholische dranken, roken, van een vette en onaangepaste voeding of van het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Daardoor ontstaan gassen in je darmen en dat veroorzaakt winderigheid en een opgezwollen buik, die ook kan wijzen op problemen met je lever en alvleesklier. Je kan het risico op het ontstaan van teveel darmgassen vermijden door:

Pittige groenten als paprika's en kruiden liggen mee 
aande basis van een opgezwollen buik

  • Trager te eten, te drinken of te vlug te praten tijdens de maaltijd.
  • Onoplosbare voedingsvezels en onverteerbare zetmeelproducten te mijden.
  • Frisdrank, bier, slagroom, allerlei soufflès en brood, voedingsstoffen die veel lucht bevatten, links te laten liggen.
Gasvorming voorkomen

Door gasvorming te vermijden maak je meteen ook komaf met je opgezwollen buik. Dat kun je door in de eerste plaats rustig te eten en te praten, en goed te kauwen zodat je minder lucht binnen krijgt. Stop met roken en gebruik bij voorkeur paracetamol in plaats van gasvormende pijnstillers. Zorg voor voldoende ontspanning en voor lichaamsbeweging.

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om
gasvorming in je darmen te voorkomen
Een ontspannend gevoel verdrijft de stress die verantwoordelijk kan zijn voor je opgezwollen buik. Sla geen maaltijd over, een lege darm veroorzaakt  gasvorming. Geef daarom de voorkeur aan meerdere kleinere maaltijd in plaats van de klassieke drie maaltijden per dag. 
Drink dagelijks een tas brandnetelthee en/of brandnetelsoep. Brandnetels zijn doeltreffend tegen winderigheid en een opgezwollen buik.
Probeer uit te zoeken wat bij jou dat opgeblazen gevoel veroorzaakt zodat je er iets kan aan doen. 
Voeding die gasvorming in de hand werkt en dus te mijden is:




  • Groeten: nieuwe aardappelen,prei, peulvruchten, allerlei koolsoorten, paprika, spruitjes en knoflook en radijsjes.
  • Fruit: pruimen, meloen en alle onrijp fruit.
  • Dranken: alcohol, bier en alle koolzuurhoudende dranken.
  • Suiker: suikervervangers en alle vette voeding.
  • Eieren: alle eiergerechten.
  • Kruiden: alle scherpe kruiden en specerijen, noten en kokos.
Heb je geregeld last van een opgeblazen gevoel, neem dan iedere morgen probiotica bij je ontbijt.

Niet altijd onschuldig

Meestal zijn de oorzaken van een opgezwollen buik onschuldig, maar dat is niet altijd het geval. Raadpleeg zeker je huisarts wanneer je opgeblazen gevoel samen gaat met bloedverlies (ontlasting), koorts, plots gewichtsverlies zonder aanwijsbare oorzaak, wakker worden met een opgezwollen buik, bij plots en hevige buikpijn die even vlug weer verdwijnt en bij bloedarmoede.


                                                                      
bron: leefnugezonder.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van