Doorgaan naar hoofdcontent

Een opgezwollen buik kun je voorkomen

Je broek of rok lijkt wel enkele maten te klein, je buik zwelt op als een ballon en je winderigheid werkt écht storend. Een opgezwollen buik of opgeblazen gevoel lijkt in de meeste gevallen eerder onschuldig, vervelend is het zéker. Maar liefst twintig procent, goed voor méér dan twee miljoen landgenoten, krijgt er regelmatig mee af te rekenen, vooral na het eten van hun warme maaltijd. Wat zijn de oorzaken van zo'n vervelend opgezwollen gevoel en wat kun je eraan doen om er definitief van verlost te raken?

Een opgezwollen buik kan het 
gevolg zijn van teveel eten, maar 
dat is lang niet altijd het geval
Een opgezwollen buik en het ermee gepaard gaandeopgeblazen gevoel hangt van verschillende factoren af. De voornaamste oorzaak maar moet in de eerste plaats bij een slechte spijsvertering worden gezocht. Werkenmaag en darmen  onvoldoende, en zorgen ze voor een onvoldoende vertering van het voedsel, dan kun je last krijgen van zo'n opgezwollen buik. De druk in darmen en buik neemt dan gaandeweg toe. Je hebt constant een 'vol' gevoel'. Andere symptomen zijn misselijkheid, braken en pijn in je bovenbuik. Een opgeblazen gevoel kan ontstaan als gevolg van een uitgebreide maaltijd, maar dat is lang niet de enigste oorzaak. Een onvoldoende lediging van je maag, een lactose- intolerantie, een gluten allergie en coeliaki of het prikkelbare darmsyndroom kunnen even goed aan de basis liggen van dit vervelend en ongemakkelijk gevoel.

Verstoorde darmflora
Een opgezwollen buik ontstaat meestal bij gisting in  jedarmen als gevolg van een slechte spijsvertering. Een verstoorde darmflora heeft verschillende oorzaken. Dat kan te maken hebben met je ouderdom, maar kan ook het gevolg zijn van angst, stress, het overmatig drinken van alcoholische dranken, roken, van een vette en onaangepaste voeding of van het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Daardoor ontstaan gassen in je darmen en dat veroorzaakt winderigheid en een opgezwollen buik, die ook kan wijzen op problemen met je lever en alvleesklier. Je kan het risico op het ontstaan van teveel darmgassen vermijden door:

Pittige groenten als paprika's en kruiden liggen mee 
aande basis van een opgezwollen buik

  • Trager te eten, te drinken of te vlug te praten tijdens de maaltijd.
  • Onoplosbare voedingsvezels en onverteerbare zetmeelproducten te mijden.
  • Frisdrank, bier, slagroom, allerlei soufflès en brood, voedingsstoffen die veel lucht bevatten, links te laten liggen.
Gasvorming voorkomen

Door gasvorming te vermijden maak je meteen ook komaf met je opgezwollen buik. Dat kun je door in de eerste plaats rustig te eten en te praten, en goed te kauwen zodat je minder lucht binnen krijgt. Stop met roken en gebruik bij voorkeur paracetamol in plaats van gasvormende pijnstillers. Zorg voor voldoende ontspanning en voor lichaamsbeweging.

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om
gasvorming in je darmen te voorkomen
Een ontspannend gevoel verdrijft de stress die verantwoordelijk kan zijn voor je opgezwollen buik. Sla geen maaltijd over, een lege darm veroorzaakt  gasvorming. Geef daarom de voorkeur aan meerdere kleinere maaltijd in plaats van de klassieke drie maaltijden per dag. 
Drink dagelijks een tas brandnetelthee en/of brandnetelsoep. Brandnetels zijn doeltreffend tegen winderigheid en een opgezwollen buik.
Probeer uit te zoeken wat bij jou dat opgeblazen gevoel veroorzaakt zodat je er iets kan aan doen. 
Voeding die gasvorming in de hand werkt en dus te mijden is:




  • Groeten: nieuwe aardappelen,prei, peulvruchten, allerlei koolsoorten, paprika, spruitjes en knoflook en radijsjes.
  • Fruit: pruimen, meloen en alle onrijp fruit.
  • Dranken: alcohol, bier en alle koolzuurhoudende dranken.
  • Suiker: suikervervangers en alle vette voeding.
  • Eieren: alle eiergerechten.
  • Kruiden: alle scherpe kruiden en specerijen, noten en kokos.
Heb je geregeld last van een opgeblazen gevoel, neem dan iedere morgen probiotica bij je ontbijt.

Niet altijd onschuldig

Meestal zijn de oorzaken van een opgezwollen buik onschuldig, maar dat is niet altijd het geval. Raadpleeg zeker je huisarts wanneer je opgeblazen gevoel samen gaat met bloedverlies (ontlasting), koorts, plots gewichtsverlies zonder aanwijsbare oorzaak, wakker worden met een opgezwollen buik, bij plots en hevige buikpijn die even vlug weer verdwijnt en bij bloedarmoede.


                                                                      
bron: leefnugezonder.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...