Doorgaan naar hoofdcontent

Lunchwandelen houdt je gezond

Wandelen tijdens je pauze

Met het promoten van lunchwandelen probeert het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) ons zover te krijgen dat we tenminste 30 minuten bewegen op minimaal vijf dagen in de week. Het mooie is dat met een flinke lunchwandeling op elke werkdag al aan deze norm voldaan wordt.
wandelen, lunchwandelen, bewegen, 30 minuten bewegen
Alle kleine beetjes helpen. Sterker nog, met je volle agenda moet je het vaak juist van die kleine beetjes hebben. Ga eens bij jezelf na hoe vaak je 'te druk' als argument gebruikt om niet naar de sportschool te gaan.

30 minuten bewegen

Alhoewel een blokje om lopen tijdens de lunchpauze niets nieuws is - er zijn mensen die het al jaren doen - is het begrip lunchwandelen door de campagne van het NISB breder bekend geworden en in de belangstelling komen te staan.
Werk is voor veel mensen de grootste tijdsbesteding van de dag. Steeds meer werk leidt tot inactiviteit, doordat de werkdag veelal zittend wordt doorgebracht. Bovendien, hoe kom jij eigenlijk naar je werk? Met de auto, de bus of de trein? Neem je wel pauze? Of hap je tussen de bedrijven door even snel een boterham weg?

Herinner je het speelkwartier van vroeger nog? De lesstof laten voor wat het is en lekker naar buiten, frisse lucht inademen. Een dergelijke break is nodig om nieuwe energie en inspiratie op te doen. De beste ideeën krijg je niet achter je bureau, maar tijdens de afwas, onder de douche of tijdens een lunchwandeling.

Lunchwandelen is de ideale gelegenheid om samen met collega's even de benen te strekken. Bovendien, lunchwandelen is laagdrempelig. Vrijwel iedereen kan het, er zijn geen speciale faciliteiten of hulpmiddelen nodig en het wandelparcours ligt al klaar. En dat gratis en voor niets!

Elke dag 30 minuten bewegen geeft je vele voordelen. Je bent gezonder en voelt je beter. Bovendien merk je dat je conditie met sprongen vooruit gaat. En is het niet lekker om er even tussenuit te gaan en een frisse neus te halen? Je voelt je daarna zeker minder gestrest en doet je werk ook nog met plezier. En niet onbelangrijk, je vermindert zo de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.

Wandeltips

Gelukkig zien steeds meer werkgevers het belang van bewegen in en stimuleren ze het. Immers, een gezonde fitte werknemer is minder snel ziek, minder gestrest en meer betrokken bij het bedrijf. 

Enkele tips voor je werkgever om het lunchwandelen te promoten:
  • Zet de lunchwandelaars in het zonnetje. Organiseer bijvoorbeeld de verkiezing 'Lunchwandelaar van de Maand'.
  • Organiseer lunchdaten via een trefpunt of via de mail, zodat lunchwandelaars met elkaar in contact komen.
  • Wandel voor een goed doel. Sponsor de lunchwandelaar met een bepaalt bedrag per keer dat hij wandelt.
  • Beloon de lunchwandelaar. Geef hem bijvoorbeeld een paraplu - met het logo van het bedrijf - zodat een buitje de lunchwandeling niet meer kan bederven.
  • Organiseer kleine wedstrijdjes met lunchwandelen. Maak teams waarin de totale gewandelde afstand vertaald wordt naar een groter doel, zoals het Pieterpad wandelen. Reik vervolgens een passende prijs uit aan het team dat als eerste het doel bereikt.
  • Richt een vitrine in of maak een prikbord met informatie over routes, foto's van leuke plekjes in de buurt etcetera.
  • Plaats een artikel in het personeelsblad over de mogelijkheden van lunchwandelen.
  • Geef de lunchwandelaar een stappenteller. Een dergelijke teller kan een extra stimulans zijn om te gaan lunchwandelen.
                                                      
bron: gezondheidsnet.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...